Publicul nu vede elite printre miniştri şi parlamentari
- Adam Popescu
- 15 decembrie 2007, 02:00
Cei mai buni parlamentari: 1. Niciunul; 2. Ion Iliescu; 3. Nu ştiu.
Preşedintele Traian Băsescu rămâne cel mai bun om politic şi în 2007, în urma ediţiei din acest an a campaniei „Zece pentru România“, derulată de Realitatea TV şi finalizată aseară, într-o gală găzduită de Ateneul Român. Băsescu are astfel trei „titluri“ la activ, după cele din 2005 şi 2006. Într-o situaţie inedită, votanţii au taxat evoluţia clasei politice din acest an şi au decis că niciun parlamentar sau ministru nu merită „încoronat“ la aceste secţiuni. Deşi cele mai multe opţiuni ale votanţilor s-au îndreptat către varianta „niciunul“, prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu şi PSD-istul Ion Iliescu au câştigat, „la masa verde“, categoriile. Situaţia de la „Tineri politicieni“ a fost oarecum asemănătoare, însă aici publicul a fost mai ales indecis („nu ştiu/nu răspund“ au spus 17,9% dintre votanţi). Răzvan-Mihai Ungureanu i-a „suflat“ în cele din urmă laurii lui Victor Ponta, câştigătorul de anul trecut al secţiunii, în timp ce cântăreaţa Andra, fotbalistul Adrian Mutu şi actorul Alexandru Arşinel au fost laureaţii categoriilor respective. Cristian Tudor Popescu a reuşit la rândul său „tripla“, fiind votat cel mai bun jurnalist pentru a treia oară consecutiv. Directorul cotidianului „Gândul“ a fost prolific în acest an, fiind favoritul publicului şi la categoria „Analişti politici“.
„Reuniunea de clasă“ a fostului cabinet Năstase Personajul principal al serii a fost ex-secretarul de stat american Henry Kissinger, ovaţionat în picioare de public. Lângă el, în loja centrală, a stat fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, care i-a explicat, înainte de spectacol, cine sunt personajele care urmau să primească premiile de onoare ale galei - Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Angela Gheorghiu şi Cristian Mungiu. În timpul galei, traducătorul personal al lui Kissinger i-a explicat acestuia cine este tânăra care a luat premiul 3 la categoria „Tineri politicieni“: „The president’s daughter“ (n.r. - fiica preşedintelui).
Preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat printr-o înregistrare video pe laureaţii premiilor de onoare, deoarece se află la Bruxelles, pentru Consiliul European, alături de prim-ministrul Călin- Popescu Tăriceanu. Ateneul Român a devenit ieriseară locul de întâlnire al multor „foşti“ din istoria recentă a României. „Reuniunea de clasă“ cea mai numeroasă a fost a guvernului Năstase, în frunte cu premierul dintre anii 2000-2004, venit împreună cu soţia sa, Dana. Năstase şi-a revăzut aproape un sfert de cabinet pe holurile Ateneului Român: Petru Lificiu, Daniela Bartoş, Gabriel Oprea, Ecaterina Andronescu şi Ilie Sârbu. Clanul Becali n-a lipsit de la gală Sosirea care a mobilizat spontan toţi cameramanii şi fotoreporterii a fost cea a trioului Becali: Gigi, Victor şi Giovani, împăcaţi recent la o partidă de poker. Nelipsit de la gala „Zece pentru România“ a fost şi Irinel Columbeanu, venit târziu şi, de data asta, fără consoartă. La gală au mai participat fostul premier Victor Ciorbea şi foştii miniştri Mona Muscă şi Ionuţ Popescu. SONDAJ Au răspuns 4.800 de oameni Cercetarea sociologică a avut loc la nivel naţional, 4.800 de oameni fiind chestionaţi în două valuri: cu chestionar deschis pentru nume şi criterii şi cu chestionar de ordonare statistică a criteriilor şi a listei de 10. Oamenii politici au fost nominalizaţi ţinându-se cont de pregătire, competenţă, inteligenţă şi de modul în care au reprezentat interesele cetăţenilor. Analiştii politici au fost aleşi în funcţie de imparţialitate şi integritate, iar jurnaliştii, dacă informează corect. Categoria oamenilor de afaceri îi cuprinde pe cei care şi-au condus bine businessul. Categoriile care reprezintă artiştii au avut drept criterii talentul, popularitatea şi rezultatele
SCHIMBĂRI Nume noi la „Zece pentru România“ Faţă de ediţia de anul trecut a cercetării pentru „Zece pentru România“, organizatorii au renunţat la categoriile „Scriitori“, „Arhitecţi“, „Medici chirurgi“, „Avocaţi“, „Istorici“ şi „Branduri româneşti“. În schimb, proiectul a inclus în acest an secţiunile „Parlamentari“, „Analişti politici“, „Oameni de afaceri“, „Interpreţi vocali“, „Actori“ şi „Sportivi“. Dintre secţiunile deja existente, cele mai mari schimbări de „trupe“ le-a suportat cea a „Miniştrilor“, fapt explicabil prin ieşirea din guvern a nu mai puţin de nouă dintre nominalizaţii de anul trecut. În afară de Eugen Nicolăescu, încă în funcţie, care a fost nominalizat şi în acest an, şase miniştri au ieşit din cursă după părăsirea cabinetelor respective. În locul acestora apar actualii „titulari“, printre care şi primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Deşi nu mai fac parte din guvern, Monica Macovei şi Vasile Blaga au fost votaţi de public şi în acest an, ocupând locurile 2, respectiv 5 în ierarhie. La categoria „Politicieni“ - Cosmin Guşă este singura noutate, în locul Monei Muscă, în timp ce Mihaela Rădulescu şi Mircea Badea au intrat în cursă la „Jurnalişti“, în locul lui Mircea Dinescu şi al lui Emil Hurezeanu. „Tinerii politicieni“ Elena Băsescu şi Titus Corlăţean i-au înlocuit în acest an pe Anca Boagiu şi Codruţ Şereş.