Evenimentul Zilei > Politica > PSD și PLR și-au împărțit ministerele. Vicepremierii se mai negociază
PSD și PLR și-au împărțit ministerele. Vicepremierii se mai negociază

PSD și PLR și-au împărțit ministerele. Vicepremierii se mai negociază

Liberalii lui Tăriceanu vor prelua Economia și Educația. Dacă pe funcțiile de miniștri PLR și Victor Ponta au ajuns cât de cât la o înțelegere, posturile de vicepremier sunt încă disputate.

Discuțiile privind lista noului guvern s-au purtat ieri, în cadru restrâns, la reuniunea de la Palatul Victoria  participând doar premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea și Daniel Constantin, și liderul PLR Călin Popescu Tăriceanu. În pofida insistențelor PLR, Ministerul Finanțelor, deținut în prezent de Ioana Petrescu, va rămâne la PSD, acest portofoliu urmând a fi ocupat de actualul ministru delegat pentru Buget Darius Vâlcov. De altfel, Bugetul va fuziona cu Finanțele.

PLR a mai câștigat un portofoliu

În schimb, potrivit unor surse politice, liberalii din gruparea condusă de Tăriceanu ar urma să preia Ministerul Economiei, unde va fi nominalizat Andrei Gerea în locul PSD-istului Constantin Niță. Deși, inițial, Victor Ponta declara că PLR va avea doar două portofolii, pe lângă Economie, tabăra  Tăriceanu va prelua și Educația prin Daniel Barbu, poziția fiind ocupată acum de Remus Pricopie, și Mediu, prin Grațiela Gavrilescu. Mediul (deținut de Atilla Korodi) ar urma să fie comasat cu Apele (ministru actual – Doina Pană) și era revendicat și de social-democrata Rovana Plumb, care ar fi renunțat la portofoliul Muncii pe care îl deține în prezent. Divergențe au fost și din cauza posturilor de vicepremier, unul dintre cele patru existente în actuala schemă a Guvernului fiind liber prin plecarea UDMR de la guvernare, care se va oficializa sâmbătă.

În prezent, există patru posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid al coaliției: Liviu Dragnea (PSD), Daniel Constantin (PC), Gabriel Oprea (UNPR) și Csilla Hegedüs (UDMR). Liviu Dragnea a susținut însă că în viitoarea schemă ar trebui să rămână cel mult două posturi de vicepremier, ceea ce i-a nemulțumit atât pe Daniel Constantin, cât și pe Tăriceanu, chiar dacă acesta a refuzat să facă publice revendicările PLR, limitându-se la a spune că formațiunea sa dorește ministerele economice.

„Nu vă pot spune dacă vom cere funcție de vicepremier. (…) Toate aceste lucruri fac obiectul unor discuții despre care nu pot da detalii”, a declarat Tăriceanu, precizând că negocierile vor continua la finalul acestei săptămâni.

Deocamdată, Daniel Constantin își păstrează postul de vicepremier. PLR a mai revendicat înființarea unui minister care să coordoneze Secretariatul General al guvernului. În condițiile în care lista Cabinetului Ponta IV ar urma să fie prezentată luni, 15 decembrie, în Parlament, noii membri ai echipei vor fi obligați să își asume bugetul elaborat de foștii miniștri. Bugetul de stat va  fi votat abia la 21 decembrie.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: