Guvernul francez a anunţat ieri măsuri hotărâte împotriva muncitorilor care au vandalizat o clădire guvernamentală şi un birou al companiei Continental, ce urmează să-şi închidă porţile.
„Aceste acte violente sunt inacceptabile”, a declarat premierul François Fillon, care a adăugat că toţi cei implicaţi ar trebui puşi sub acuzare, potrivit Reuters.
Protestele au avut loc marţi, după ce un tribunal din Compiegne, la nord-est de Paris, a refuzat să blocheze decizia patronilor germani ai Continental de a închide fabrica locală de cauciucuri şi de a concedia 1.200 de lucrători. Mai multe persoane au intrat în sediul administraţiei regionale, unde au distrus computerele şi mobila.
Actele sunt opera unei minorităţi a muncitorilor, a asigurat Fillon. Protestele radicale devin însă o obişnuinţă în Franţa.
Tot marţi, angajaţii companiei americane Molex, care produce componente electronice la Villemur- sur-Tarn, în sudul Franţei, au eliberat doi manageri sechestraţi timp de 24 de ore. Şi angajaţii Molex erau nemulţumiţi de închiderea fabricii locale.
Incidentele sunt doar ultimele episoade ale „luptei” dintre muncitorii ameninţaţi de concedieri, pe de o parte, şi patronate sau guvern, pe de altă parte. Într-o intervenţie radio, fostul premier Dominique de Villepin a avertizat asupra existenţei unui „risc de revoluţie”.