Protejeaza-ti ochii la birou!

Protejeaza-ti ochii la birou!

Pune-ti o oglinda deasupra calculatorului si uita-te din cand in cand la ea pentru a-ti relaxa ochii.

Evita lumina puternica si potriveste-ti biroul in functie de corp. Poti avea ochi odihniti si sanatosi chiar daca lucrezi toata ziua in fata calculatorului. Expertii de la Cambridge Institute for Better Vision, citati de site-ul eDiets, te invata ce trebuie sa faci ca sa rezisti zilelor solicitante de la birou.

Indeparteaza-ti privirea de monitor din cand in cand. „Daca lucrezi in fata computerului, esti nevoit sa-ti mentii privirea fixa timp indelungat. Daca iti tii mana incordata in fata, las-o jos relaxata la fiecare cateva secunde ca sa te eliberezi de tensiune. Intrerupe-ti activitatea si priveste in departare, de exemplu, spre un copac care se vede de la fereastra”, recomanda Martin Sussman, director la Cambridge Institute for Better Vision, Marea Britanie.

Daca lucrezi intr-un birou mic, pune o oglinda de buzunar deasupra calculatorului, uita-te in ea din cand in cand si te vei relaxa la fel de mult ca atunci cind te uiti la un obiect aflat la distanta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pastreaza distanta corecta! „Ideal este ca monitorul tau sa fie amplasat la cel putin 45-60 cm distanta de ochii tai. Linia ochilor trebuie sa fie deasupra monitorului”, mai spune specialistul. La fel de important este sa-ti potrivesti biroul in functie de corpul tau. „Este important sa stai drept si sa nu-ti neglijezi articulatiile. Incheietura mainii ar trebuie sa fie mai jos de cot, iar genunchii, mai jos de sold”, mai spune Sussman.

Monitorul, perpendicular pe linia luminii. „Monitorul calculatorului tau emite lumina. De aceea, biroul ar trebui luminat indirect, printr-o sticla mata”, sustine specialistul. Daca lucrezi totusi intr-un birou cu lampi luminiscente, asaza-ti monitorul perpendicular pe linia luminii. In plus, foloseste o lampa cand citesti la birou.

Minimalizeaza lumina monitorului! Daca vezi numeroase imagini reflectate pe monitor inainte de a-l stinge, pune la ferestre jaluzele ori perdele sau foloseste un ecran de protectie pentru a bloca lumina puternica de la soare.

Clipeste mai des! Aerul din birourile cu calculatoare este adeseori foarte uscat. Clipitul este modul natural prin care organismul lubrifiaza ochii.

ALTERNATIVA

Lentile pentru cei care lucreaza la calculator Cei care lucreaza mai mult de cinci-sase ore pot folosi ochelari cu lentile speciale pentru protectia ochilor. Lentilele sunt simple, pentru persoanele care in mod normal nu poarta ochelari de vedere, dar si cu dioptrii, pentru cei care au nevoie.

„Calculatorul emite o lumina albastra nociva. Filtrele lentilelor retin componenta albastra, se curata usor si au o rezistenta mare la zgarieturi. Ele sunt recomandate si celor care lucreaza in birouri cu lumina artificiala, deoarece impiedica reflexiile acesteia”, explica Claudia Stefan, oftalmolog la Optiplaza. Pretul a doua lentile este de aproximativ 300 de lei.