Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Prostia colectivă, visul comicului și pericolul
Prostia colectivă, visul comicului și pericolul

Prostia colectivă, visul comicului și pericolul

Cea mai mare greșeală este să te liniștești cu ideea autoindusă că erau puțini cînd ei, de fapt, erau mulți și că sînt insignifianți cînd ei, de fapt, reprezintă ceva mult mai mare decît suma lor.

Un politician legendar avea următoarea observație: ”de vreme ce Dumnezeu a limitat inteligența oamenilor, e incorect că nu a făcut același lucru și cu prostia”. Știa el ce spunea, de vreme ce politica nu e altceva decît evaluarea corectă și folosirea eficientă a prostiei colective. Altfel, nu știu dacă Dumnezeu a greșit ori nu limitînd inteligența și lăsînd prostia fără limite, dar știu că Antena 3 nu greșește. Face foarte bine ceea ce trebuie să facă. Domn` profesor, de acolo de unde e, are toate motivele să fie mîndru de realizarea lui. Securismul anilor 1950 – 1960 a fost ”upgradat” și lucrează din plin, cu toate metodele vechi (șantaj, minciună, diversiune, calomnia, turnătoria, compromitere publică, manifestații publice huliganice etc) inteligent  agiornate. Formațiunile de asalt la adresa democrației și statului de drept sînt bine antrenate, hrănite și motivate, iar statul e suficient de timorat, de vulnerabil politicește și de corupt. Manipulați de acest veritabil ”Sturmabteilung” mediatic, proștii devin răi și, apoi, devin agresivi. Istoria a cunoscut, în diferite forme, acest fenomen. În anii 1920, în Bavaria, organizații de acest gen se nășteau în berării, după o bătaie generală care căpăta, în propaganda proprie, dimensiunile unei veritabile cosmogonii. În partea post-comunistă a Uniunii Europene, în zilele noastre, organizații de acest gen se nasc în studiouri de televiziune după talk-showuri interminabile în care se execută în efigie magistrați, politicieni, jurnaliști, intelectuali. Prostimea salivează cu ochii cît cepele lipiți de ecran, precum cîinele lui Pavlov la aprinderea beculețului. Sigur că prostimea e derutată și hăituită de o tranziție pe care nu o înțelege. Dar perversitatea actualelor trupe Intact este cu mult mai cinică decît cea a vechilor brute SA. Prostimea este sărăcită și furată, ținută în ignoranță și disperare, ca o bombă cu ceas al cărei detonator e la Antena 3 exact de cel care vorbește despre ”eliberarea” ei.  Antena 3, dacă înțeleg bine informațiile care reies din procesul în care a fost condamnat Dan Voiculescu, a crescut exact din ceea ce a furat acesta. Sau nu înțeleg eu bine? Terenul de sub studiouri și birouri este obiectul material al  unei infracțiuni, iar liniile de credit  care au alimentat cu zeci de milioane de euro trupele de asalt mediatic au fost și ele garantate cu terenurile ICA. Adică, steroizii din mușchii luptătorilor pentru libertatea poporului au fost procurați din ce a furat stăpînul lor exact de la poporul famelic, dar furios. Că prostimea susține isteric chiar pe cei care o spoliază și o îndobitocesc, iarăși, nu e o noutate. Istoria e plină de asemenea situații. Meritul Antenei 3 este, însă, acela de a fi echivalat perfect, măcar pentru cîteva zile, anti-băsismul cu pro-voiculescismul. Cu atît mai rău pentru anti-băsiștii raționali și decenți, desigur, dar cu atît mai bine pentru Antena 3 însăși.

Atîrnă de gîtul țării două pietre de moară de greutate istorică și dimensiune națională: necinstea conducătorilor țării și prostia cetățenilor ei. Cînd vezi cît de ușor cuplează aceste două nenorociri pentru a lucra împreună, îți dai seama de ce România nu are nici o șansă să fie mai bine decît este.  Totuși, cele două merită tratate separat. Despre necinstea conducătorilor avem adesea ocazia să vorbim. Despre prostia românilor, mai puțin. Am privit pe toate canalele de știri, cu atenție, imaginile de la ”plimbarea” inițiată de comicul nervos Mircea Badea pentru Dan Voiculescu. Am văzut tot ce au difuzat și B1 și Realitatea, dar și Antena 3 și RTV. Cum nici una nu a putut livra imagini de (suficentă) perspectivă ca să îmi dau seama de numărul plimbăreților, notez că Mediafax a anunțat cam 2000 de participanți. După ce am putut vedea, înclin să cred că au fost mai mulți. Dacă panta bulevardului Cotroceni, care urcă dealul printre Grădina Botanică și zidul Palatului era cu totul blocată de oameni, pe toată lățimea ei, și, în lungime, cel puțin de la str. Gheorghe Marinescu la bulevardul Geniului (atît am putut vedea într-o fotografie), atunci au ieșit la invitația lui Badea mai mult de 2000 de oameni. Dar o altă precizare a Mediafax o pot și eu confirma, căci imaginile văzute de mine au fost mai mult decît lămuritoare în acest caz: majoritatea erau pensionari. Li se spusese că Antena 3  este confiscată.

 Eu cred că ești prost dacă crezi că, în 2014, statul român confiscă prin hotărîre judecătorească un post de televiziune. După cum, ești  prost dacă  crezi că Dan Voiculescu e un martir politic crucificat și nu un infractor condamnat după lege. După cum, ești prost dacă crezi că Dan Voiculescu a ajuns la închisoare pentru că Antena 3 l-a înjurat pe Băsescu. Lunga lista a mogulilor care au ajuns la închisoare chiar dacă nu l-au înjurat pe Băsescu sau chiar dacă l-au susținut e vizibilă din Lună, dar dacă Antena 3 îți spune că nu există, atunci tu nu o vezi. Și în cazul acesta, ești prost.  Am fost curios să văd cît de mulți pot crede ce le spune Antena 3. I-am văzut. I-am privit cît de atent am putut. Le-am văzut chipurile, ochii, gesturile, atitudinea. Le-am văzut agresivitatea. Sînt mulți. Nu vă iluzionați că sînt puțini. Să anunți o ”plimbare” vineri seara, în august canicular, și să vină după tine, duminică seara,  4000 de oameni, nu e deloc puțin.  Știu partide politice care nu pot mobiliza atîția oameni în acest interval de timp! Așadar, nu subestimați prostia românească! Am privit-o de aproape. E mult mai periculoasă decît credeți. Sau decît vă străduiți să credeți. Dacă ea a cuprins întreaga Românie, atunci visul comicului nervos de a locui o țară în care Dan Voiculescu este un erou al libertății și un binefăcător sanctificabil se poate realiza. Chiar cred că el și colegii lui au convingerea că țara e de tot prostită de ei. Doar că, evident, nu e așa. Slavă Domnului, România este ceva mai vastă decît prostia locuitorilor ei. Salvarea stă exact în diferența dintre întreaga Românie și partea de Românie prostită de Antena 3. Vom vedea, curînd, cît e de mare această diferență.