Propunere: Finanţarea bisericii ca-n Germania. Bani de la credincioşi, nu de la stat
- Dan Arsenie
- 28 septembrie 2011, 20:19
Un proiect de modificare a modului în care sunt finanţate cultele în România a fost prezentat ieri de o asociaţie care promovează valorile umanismului secular.
Pe scurt, este propusă adoptarea modelului nemţesc de finanţare a cultelor. În Germania, banii care merg la biserici sunt donaţi în mod voluntar de credincioşi. Statul serveşte ca intermediar în acest proces: colectează banii donaţi de populaţie şi îi distribuie diferitelor biserici şi organizaţii religioase.
În Germania, deoarece este intermediar, statul percepe un comision de 3,5% din suma donată de credincioşi.
"În acest fel vom degreva bugetul de stat pe de o parte, iar, pe de alta, cultele vor deveni mult mai responsabile în faţa propriilor aderenţi", a spus Toma Pătraşcu, vicepreşedintele Asociaţiei Secular Umaniste Române (ASUR).
Potrivit estimărilor ASUR, statul român a finanţat cultele religioase (în special Biserica Ortodoxă Română) cu circa 200 de milioane de euro. Preoţii din parohii primesc de la bugetul de stat 257 de milioane de lei, personalul neclerical - 150 de milioane, 100 de milioane merg la profesorii de religie, 30 de milioane au fost alocate pentru construcţia de biserici etc). Credeţi că finanţarea voluntară este o soluţie sau credeţi că statul ar trebuie să finanţeze direct cultele? De ce?