Acţionarul majoritar al Bere Azuga, Valerii Moraru, care mai deţine afaceri cu sticlă, cereale şi vin în Republica Moldova, intenţionează să investească în segmentul imobiliar de la noi.

Moraru şi-a bugetat circa 27 de milioane de euro pentru a construi un hotel de trei stele, cu 160 de camere, şi un ansamblu rezidenţial de patru clădiri, cu circa 200 de apartamente, la baza Pârtiei Sorica, din Azuga. „Intenţionez să dezvolt construcţiile pe un teren de aproximativ 12.000 de metri pătraţi, în apropierea Pârtiei Sorica. Terenul îmi aparţine, este un activ al fabricii pe care era amplasată o staţie de tratare a apei, pe care am mutat-o între timp lângă fabrică. O parte din acest teren, de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, e luată în concesiune“, a declarat ieri Valerii Moraru.

Apartamentele „de vacanţă“ vor avea două şi trei camere şi vor fi vândute la preţuri între 1.500 şi 2.000 de euro pe metru pătrat. Construcţia imobilelor va începe în mai 2008 şi va fi finalizată în 2011. Banii vor veni în proporţie de 20% din surse proprii şi 80% din credite, una dintre instituţiile bancare la care va apela fiind Raiffeisen Bank, potrivit lui Moraru.

Omul de afaceri deţine în Republica Moldova o fabrică de sticlă, două fabrici de vin şi un combinat de morărit şi nutreţuri. Potrivit lui Moraru, companiile pe care le controlează în Republica Moldova au avut, în 2005, afaceri cumulate de circa 62 milioane de dolari.

Îmbuteliază apă de izvor

Bere Azuga va începe din primăvara anului viitor să îmbutelieze apă de izvor, produs folosit şi la bere, în bidoane de 2 şi 5 litri. Producătorul estimează pentru acest an un profit net de 500.000 de euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut, când compania a înregistrat un profit de 400.000 de euro. Potrivit estimărilor lui Moraru, cifra de afaceri ar urma să ajungă în acest an la zece milioane de euro, dublu faţă de rezultatul din 2006, evoluţia fiind susţinută şi de investiţiile de trei milioane de euro derulate în acest an pentru retehnologizare şi creşterea capacităţii de producţie.

Compania şi-a propus să ajungă în 2009 la o producţie de 700.000 de hectolitri de bere, faţă de 200.000 de hectolitri în prezent. Creşterea capacităţii de producţie şi investiţiile în calitatea berii va permite companiei să intre cu produsele şi în hipermarketuri.

Valerii Moraru controlează 72% din acţiunile producătorului Bere Azuga, care este listată şi la Rasdaq, unde are o capitalizare de circa 9 milioane de euro. Omul de afaceri a devenit acţionar minoritar al companiei din 2001, când a cumpărat 13% din acţiuni şi şi-a asumat investiţii de 1 milion de euro. În 2006, cu 3 milioane de euro, Moraru a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni.