Editura Evenimentul si Capital

Proiect de hotărâre de Guvern controversat. Ministerul Turismului vrea să desființeze toate birourile de promovare turistică din străinătate

Material al British Pathe din 1966 de promovarea Litoralului românesc
Autor: | | 2 Comentarii | 1060 Vizualizari

● Ministerul cere și atribuții în domeniul privatizării unor active din turism

Ministerul Turismului a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care să fie modificată tocmai hotărârea de Guvern prin care se stabileau organizarea și funcționarea acestui minister. Modificările au fost propuse de ministrul Turismului Mircea Titus Dobre, bazate pe experiența acumulată în primele cinci luni de mandat.

Privatizarea unor active

Pe 4 ianuarie a fost investit Guvernul Sorin Grindeanu. Ministerul Turismului a avut nevoie de reglementări de funcționare, ele fiind adoptate în ședința din 17 ianuarie. Acum, ministrul a simțit nevoia unor schimbări, unele din nevoia creșterii autorității ministerului în piața de turism, altele dictate de noi reglementări ale Uniunii Europene.

Din punct de vedere al exercitării autorității, ministerul devine administratorul mai multor societăți și active, Guvernul urmând să-i acorde drepturi de „proprietar”.

Iată ce spune proiectul ce va fi supus votului Guvernului:

„exercită toate drepturile ce decurg din calitatea de acţionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea, postprivatizarea și reorganizarea şi, după caz, lichidarea operatorilor economici cu capital de stat din domeniul turismului, exercitând calitatea de instituţie publică implicată şi autoritate tutelară, în condiţiile legii.”

În continuare se vorbește inclusiv despre modul în care vor fi administrate active preluate de la operatori care acumulează datorii. Datoriile pot fi destul de mari, în condițiile în care se vorbea, acum două luni, de strângerea unui Fond de Garantare pentru Turism, adică bani strânși de la operatori.

Promovare în străinătate

Unul dintre cele mai controversate prevederi din proiectul de hotărâre de Guvern este desființarea tuturor birourilor de promovare a turismului românesc în străinătate: „În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se vor lua toate măsurile care se impun în vederea desființării reprezentanțelor de promovare turistică cu sediul în străinătate, incluzând și rechemarea în țară a personalului, precum și încetarea tuturor relațiilor contractuale aferente funcționării acestor reprezentanțe.”

Măsura vizează birourile din New York, Varșovia, Roma, Berlin, Moscova sau Viena. Desființarea acestor birouri este o decizie bizară, mai ales că în același proiect ministerul Turismului cere să devină autoritatea care promovează turismul pe plan internațional.

O speculație care a apărut este că activitatea de promovare va fi preluată de un soi de „atașați pe turism”, care să lucreze pe lângă ambasadele și consulatele noastre.

Scenariul „Mihai Tudose”

Gazeta Românească, ziarul diasporei din Italia, lansează o ipoteză legată de proiectul de hotărâre, ipoteză legată de interesele noului ministru al Economiei, Mihai Tudose: „În urmă cu doi ani, pe vremea guvernului Ponta, presa din România relata despre proiectul ministrului economiei, comerțului și turismului, Mihai Tudose, de a înființa Institutul Român de Comerț Exterior (IRCE), care să preia și misiunea de promovare a turismului, eliminând din «schemă”» Autoritatea Natională pentru Turism (ANT) și trecând-o sub autoritatea IRCE.”

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI