Proiect de anvergură lansat în inima României de Ion Țiriac: E o datorie morală

Proiect de anvergură lansat în inima României de Ion Țiriac: E o datorie morală

Ion Țiriac a anunțat o nouă investiție dedicată copiilor din România. Proiectul va fi realizat la Brașov, orașul său natal, și constă într-un complex sportiv care va cuprinde o grădiniță cu profil sportiv, un patinoar și o sală de judo.

Într-o conferință de presă organizată la Brașov, Ion Țiriac a explicat motivația din spatele proiectului:

„Sunt brașovean, eu am învățat carte la Șaguna, acum 70 de ani. E o datorie morală, că nu mai am ce face cu banii. Îmi permit, fiindcă banii sunt o hârtie care se devalorizează în fiecare zi. Bineînțeles că banii ăștia vin de la mine, nu din altă parte.”

Grădiniță cu profil sportiv, o inițiativă educațională unică în România

Una dintre componentele principale ale proiectului este o grădiniță cu profil sportiv, un concept rar întâlnit în România. Obiectivul este de a oferi copiilor o educație fizică timpurie, într-un cadru organizat și modern.

Țiriac a declarat:

„Grădinița este primul pas. De acolo pornește totul. Copiii învață de mici ce înseamnă disciplina, sportul, competiția. Nu toți vor ajunge campioni, dar măcar vor învăța ce înseamnă să trăiești sănătos.”

El a subliniat că programul grădiniței va include activități fizice zilnice și acces la facilități sportive moderne, cu scopul de a combate sedentarismul și de a promova un stil de viață activ.

Patinoar și sală de judo pentru viitorii sportivi de performanță

Pe lângă grădiniță, proiectul va include un patinoar și o sală de judo. Aceste infrastructuri vor deservi atât copiii din grădiniță, cât și sportivii din Brașov și împrejurimi.

„La judo, vă spun foarte sincer, eu nu mă pricep deloc. Dar dacă acești copii au nevoie de un spațiu pentru antrenamente, îl vor avea. La fel și pentru patinoar. Nu facem o jucărie, facem o bază serioasă”, a declarat Țiriac în fața autorităților locale.

El a adăugat că aceste facilități vor putea fi folosite pentru antrenamente, cursuri și chiar competiții regionale, în parteneriat cu federațiile sportive.

Primul proiect public-privat pe care Țiriac îl acceptă

Un element important al investiției îl reprezintă colaborarea cu autoritățile locale din Brașov. Este pentru prima dată când Ion Țiriac acceptă un parteneriat public-privat în cadrul unei inițiative sportive.

„Este prima dată când sunt de acord cu o colaborare public-privată. De obicei, nu intru în așa ceva, fiindcă autoritățile doar promit. Aici, domnul primar mi-a spus direct: ‘Terenul e al orașului, hai să-l folosim pentru copiii Brașovului’. Așa că am zis: ok, facem!”

Țiriac a adăugat că sprijinul autorităților este esențial pentru buna funcționare a proiectului, mai ales în ceea ce privește partea administrativă și logistica.

Ion Țiriac vrea să revigoreze sportul de masă în România

Fostul jucător de tenis a subliniat, în cadrul conferinței, lipsa unei viziuni clare privind sportul de masă în România. Potrivit acestuia, investițiile în infrastructura pentru copii ar trebui să fie o prioritate națională.

„Toată lumea vorbește despre sport de performanță, dar nimeni nu investește în sportul de masă. Copiii trebuie să aibă unde să alerge, unde să cadă, unde să transpire. E o rușine că în 2025 încă nu avem infrastructură decentă pentru cei mici.”

Ion Ţiriac

Ion Țiriac. Sursa foto.: Arhiva EVZ

Când ar putea fi gata proiectul

Deși nu a oferit un calendar exact, Ion Țiriac a precizat că lucrările ar putea începe în cursul acestui an. Terenul pe care va fi construit complexul este deja identificat, iar proiectarea este în fază avansată.

„Nu promit termene. Nu sunt politician. Dar vă garantez că nu ne lungim pe ani. Dacă mâine avem toate hârtiile, în șase luni punem prima piatră. Și în 18 luni de acum, să fie totul gata”, a spus Ion Țiriac.

Sprijin din partea autorităților locale

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a fost prezent la eveniment și a declarat că proiectul are toată susținerea administrației locale.

,,M-am întâlnit cu dl Țiriac de multe ori până acum. Încercăm să creionăm un parcurs pe anumite obiective pe care să le facem împreună la Brașov, începând cu acel spital oncologic pentru copii, pe amplasamentul de pe strada Hărmanului, unde domul Țiriac este proprietar. După aceea să identificăm o locație unde să facem o grădiniță sportivă, așa cum a spus dumnealui, pe principiul în care copilul petrece o oră înăuntru, o oră afară, în aer curat. După aceea să vedem un teren disponibil pentru un patinoar, pe care dumnealui să-l construiască și să-l preluăm noi, pentru a-l utiliza în special tot pentru copii.

Un exemplu pentru alți investitori din România

Prin acest proiect, Ion Țiriac își reafirmă implicarea în promovarea sportului și a educației. Inițiativa poate servi drept exemplu pentru alți oameni de afaceri români care doresc să contribuie la dezvoltarea societății.

Eu proiectul cu grădinițele l-am început de mult timp. Colegii mei, Nadia Comăneci, Ilie Năstase și Gică Hagi, i s-au alăturat. Am pornit ideea acestor grădinițe sportive, nu era nimic sofisticat: copiii să stea o oră înăuntru, o oră afară, să aibă o viață normală. S-au făcut proiectele, s-au aprobat, s-au publicat, dar până la urmă nu s-a concretizat.

Tare mi-ar fi drag să încep la Brașov cu o asemenea grădiniță sportivă, ca să las copilul să aibă o viață normală, adică să nu stea numai cu tableta în mână, să mai stea și cu picioarele pe pământ”