Evenimentul Zilei > Actualitate > Programe de prevenție a HIV/SIDA în 10 județe
Programe de prevenție a HIV/SIDA în 10 județe

Programe de prevenție a HIV/SIDA în 10 județe

În această vară va începe un nou proiect de prevenire a HIV/SIDA, care se va desfășura în special în școli și spitale, cei vizați fiind tinerii.

În încercarea de a preveni o explozie a cazurilor de HIV/SIDA în România, în zece județe din țară va începe, din vară, un program de instruire despre această boală, program care va dura până pe 30 aprilie 2011.

„Din ce în ce mai multe persoane cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani sunt depistate ca fiind bolnave. Cel mai rău este că sunt cazuri de femei care dau naștere unor copii bolnavi, pe care îi obligă să trăiască o viață sub tratament.

Pot evita acest lucru cu ajutorul medicului, care să le îndrume când să conceapă copilul”, explică Mariana Mărdărescu, medic primar boli in fec ționase la Institutul Na țional „Matei Balș” din București.

Ținta noului proiect vor fi tinerii din licee, dar și cadre medicale din spitale și direcții de sănătate.

Mai multe cazuri de nou-născuți bolnavi La nivelul anului 2008, statisticile arată că, în lume, existau în jur de 33 de milioane de persoane bolnave, dintre care 31 de milioane de adulți. Aproximativ jumătate erau femei, jumătate bărbați.

În România, numărul persoanelor infectate între 1985 și 2009 a fost de 16.162 (dintre care 5.561 au murit). În fiecare an sunt depistate în jur de 500 de cazuri noi. „Nu avem multe cazuri noi în comparație cu alte țări. Numărul este îngrijorător însă la nou-născuți luând în considerare faptul că până acum aveam două cazuri de nounăscuți bolnavi, iar acum cifra se ridică la 13 într-un an”, afirmă medicul Mariana Mărdărescu.

Totuși, numărul persoanelor bolnave aflate în viață a crescut spectaculos în ultima perioadă. „Nu cred că va exista un tratament de vindecare a acestei boli în următorii 10 ani. Este posibil totuși să se facă o vaccinare profilactică”, crede medicul Mariana Mărdărescu.

„Iubește cu cap până peste cap”

Sloganul proiectului care se va desfășura în zece județe din țară la nivelul instituțiilor de învățământ, primăriilor, prefecturilor, direcțiilor de sănătate publică e unul elocvent: „Iu bește cu cap până peste cap”. Scopul programului: prevenirea extinderii infecției bolii, prin cursuri de instruire și ore de educație formală și nonformală.

„Prin intermediul acestui program ne dorim ca tinerii să perceapă corect riscurile bolii. Este un program de instruire a populației pentru eliminarea discriminării și combaterii stigmei acestei boli”, spune Adina Manea, de la Fundația Tineri pentru Tineri, parte implicată în derularea proiectului.

Proiectul care debutează în această vară se va desfășura în București, Bacău, Botoșani, Cluj, Cons tanța, Dolj, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui. În aceste județe există un număr mai mare de bolnavi și, în consecință, un risc mai mare de transmitere a bolii.         

   

STUDIU

Încă discriminați

Fundația Romanian Angel Appeal a realizat anul trecut studiul „Ancheta asupra comportamentelor cu risc de transmitere HIV în rândul tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA în România” pe un eșantion de aproape 600 de tineri seropozitivi cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Acesta a urmărit atitudinile bolnavilor legate de dezvăluirea diagnosticului în societate. „Datele arată că stigma și discriminarea asociate statutului de persoană seropozitivă descurajează bolnavul să dezvăluie diagnosticul”, conchide Mioara Predescu, de la centrul Român HIV/SIDA.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: