Profitul vine pe calea ferată

Profitul vine pe calea ferată

Cea mai profitabilă firmă din Arad, Astra Vagoane Călători, şi-a mărit spectaculos profitul net, ajungând la peste 11 milioane de euro în 2006.

Profitul companiei arădene, producă toare de vagoane de călători, a crescut de mai bine de trei ori în ultimii doi ani, de la 3,6 milioane de euro în 2005 la 11,3 milioane profit net declarat pentru anul fiscal 2006. Firma este singurul producă tor de vagoane de călători din ţară.

Performanţa economică este remarcabilă mai ales comparată cu sora geamănă, Astra Vagoane, care produce vagoane de marfă şi care a înregistrat pierderi în ultimul an fiscal încheiat. Ambele firme sunt continuatoarele unei companii fondate la Arad în 1891. Moştenirea lui Weitzer

La sfârşitul secolului al XIX-lea industriaş ul John Weitzer înfiinţează la Arad Fabrica de Vagoane şi Motoare care devine cel mai mare producător de material rulant din România. Din 1921 funcţionează societatea Astra Vagoane Arad SA care a preluat bunurile fostei societăţi şi ale societăţii Marfa, specializată în producţia de automobile.

Compania a funcţionat ca cel mai important furnizor de material rulant pentru calea ferată până în 1998, când s-a rupt în două, o companie specializată pe vagoane de marfă şi una pe vagoane de călători. Astra Vagoane, compania care produce vagoane de marfă, a realizat în ultimul an fiscal declarat o cifră de afaceri de peste 305 milioane de lei, dar cu pierderi de 449.105 de lei în timp ce Astra Vagoane Călători a avut o cifră de afaceri de 115 milioane de lei cu un profit de peste 41 de milioane de lei. Vagoane moderne La ora actuală Astra Vagoane Călători produce toate tipurile de vagoane de călători de 200 de kilometri pe oră pentru traficul internaţional. Printre clienţii companiei arădene este SNTCF CFR Călători SA, pentru care a produs, în colaborare cu Siemens, garniturile „Săgeata albastră”. Compania arădeană a mai exportat vagoane pentru operatori feroviari de călători din Bulgaria, Egipt, Iran, Franţa, Germania şi Austria. Proprietarul companiei este omul de afaceri Valer Blidar.

Acesta deţine în nume propriu aproximativ 32 la sută din acţiunile societăţii. Pachetul majoritar de 63 la sută este deţinut de societatea Tristar SRL din Bucureşti. Aici sunt însă acţionari Valer Blidar, Ioana Blidar şi Corina Blidar. Tristar este foarte profitabilă, încheind ultimul an fiscal declarat cu un profit de 22,4 milioane de lei. Blidar mai este acţionar la CFR SRIV Titu SA, firmă specializată tot în producţia de material rulant, la Astra Vest SRL şi Marmura Bucureşti SA.

Ne puteți urmări și pe Google News