Alina Tamaş: Aş dori să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: care vase de lut sunt mai bune, cele smălţuite sau cele nesmălţuite? În plus, aş vrea să ştiu care sunt legumele şi fructele ce conţin aminoacizi esenţiali, alături de brânză, urdă şi carne?
Cele mai bune ar fi vasele nesmălţuite, însă acestea necesită o întreţinere mai specială. Pentru că au pori, vasele de lut nu trebuie spălate cu detergenţi moderni, deoarece atunci când sunt folosite din nou detergenţii ajung în mâncare. De aceea, înainte de a găti cu aceste vase nesmălţuite, se recomandă ca ele să fie ţinute în apă. Dacă nu aveţi timp să treceţi prin toate aceste etape, puteţi folosi şi vase de lut smălţuite. Înainte de era detergenţilor, aşa-zisele vase romane, cum mai sunt numite vasele de lut, se spălau cu leşie, care este naturală. Şi vasele obişnuite în care se găteşte este bine să fie temeinic spălate, ca să nu rămână pe ei detergenţi ce pot fi periculoşi pentru sănătate, chiar dacă producătorii susţin contrariul.

În ceea ce priveşte legumele şi fructele bogate în aminoacizi esenţiali, trebuie să ştiţi că aceştia se găsesc mai mult în leguminoase decât în fructe. Vă recomand ca, pe lângă carne, să consumaţi cereale integrale (şi ele bogate în aminoacizi), soia, mazăre, năut, nuci (foarte bogate în grăsimi sănătoase), ca să aveţi în organism dozele optime. Fructele nu prea sunt bogate în aminoacizi, ci doar în antioxidanţi puternici, săruri minerale, vitamine, fibre alimentare, magneziu, potasiu.

Înainte de a a găti în vase nesmălţuite, se recomandă ca acestea să fie ţinute în apă.


NOTĂ.
Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail [email protected] sau la adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Viaţa.