Evenimentul Zilei > Actualitate > Profesorii universitari din Timişoara i-au cerut ministrului demisia din cauza noii legi
Profesorii universitari din Timişoara i-au cerut ministrului demisia din cauza noii legi

Profesorii universitari din Timişoara i-au cerut ministrului demisia din cauza noii legi

Mai mulţi profesori universitari din Timişoara i-au cerut astăzi ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să-şi dea demisia, oficialul fiind prezent la o dezbatere pe marginea proiectului noii Legi a Educaţiei, care a avut loc la Aula Magna a Universităţii de Vest.

Profesorii au explicat, punctual, că noile prevederi conţin o serie întreagă de nereguli. Nicolae Ţăran, cadru Universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice, a fost primul care i-a cerut ministrului demisia, motivând exact greşelile pe care acesta le recunoaşte ca fiind prezente în proiectul de lege.
Decanul Fcaultăţii de Drept, avocatul Radu Motica, a explicat, inadvertenţele proiectului legislativ. „Există inadvertenţe ale legii din care rezultă foarte clar că aceia care au lucrat la proiect sunt nişte amatori”, a declarat Motica. Acesta a exemplificat cu prevederi anacronice.  Articolul 310 prevede ca Senatul universităţilor să elaboreze în 12 luni de la apariţia legii noua cartă universitară, în timp ce la articolul 113 aceeaşi cerinţă are termen de şase luni. Articolul 8, alineatul V spune că finanţarea învăţămîntului din fonduri publice este de 6% din PIB, iar la articolul 88 se spune că numai învăţămîntul preuniversitar beneficiază de o finanţare cu 6% din PIB. Conform articolului 29 statul susţine învăţământul liceal şi profesional, filiera tehnologică, prin gratuitate la şcolarizare postliceală, dar la articolul 32 al legii învăţământul postliceal e “parţial” subvenţionat de stat.
Exemplele pot continua. „Sută la sută textele articolelor nu au fost corelate. Domnul ministru ne cere să discutăm chestiuni majore, însă în faţa acestor prevederi anacronice şi fără legătură cu realitatea nu putem decât să le semnalăm. De exemplu, la articolul 99 se spune ca înscrierea dreptului de proprietate al instituţiilor de învăţământ se face în Registrul de transcriptruri şi inscripţiuni, ceva ce nu mai există de 12 ani. Legea trebuie reformată, trebuiesc eliminate erorile şi apoi trebuie dată spre dezbatere publică cel puţin două luni”, a explicat Motica.
La rândul său, ministrul Funeriu a recunoscut că a găsit în Legea Educaţiei „erori, chiar gramaticale”, dar că nu va ceda în faţa presiunilor. „Voi merge până la capăt cu această lege, care este un pas înainte pentru România. Lupta politică se prelungeşte şi în amfiteatrele universităţilor, dar acest pas înainte, pentru modernizarea educaţiei, trebuie făcut şi îl voi duce până la capăt”, a declarat Funeriu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: