Strict geografic, Anglia este o insulă agăţată de „Bătrânul continent“. În fotbalul de club, lucrurile stau însă pe dos: Europa e doar un apendice al naţiunii care a inventat sportul-rege. Este deja o certitudine că, pentru al patrulea an consecutiv, o formaţie engleză va fi prezentă în finala Ligii Campionilor. FC Liverpool, Chelsea Londra şi Manchester United au copleşit Europa fotbalistică şi în acest sezon, singura intrusă în careul de aşi fiind FC Barcelona. „Cormoranii“ şi „albaştrii“ deschid balul semifinalelor astă-seară, de la ora 21.45 (în direct, la Pro TV).

Revanşa

Dacă Liverpool şi-a trecut în palmares un titlu şi o finală de Liga Campionilor în ultimele patru sezoane, „copiii căpitanului Grant“ speră să rupă, în sfârşit, blestemul semifinalelor. Starurile de la Chelsea, plătite princiar de rusul Roman Abramovici, tânjesc la o revanşă istorică în cel de-al treilea penultim act jucat în ultimii patru ani contra „roşiilor“. Precedentele două dispute din semifinale, consumate în 2005 şi 2007, au fost adjudecate greu de Liverpool, devenită singura echipă engleză care a înghenuncheat, în Europa, Chelsea lui Jose Mourinho, fostul „arhitect“ al viselor lui Abramovici.

Elevii spaniolului Rafa Benitez se bazează şi astă-seară pe „fenomenul Anfield“, stadionul unde suporterii creează o atmosferă teribilă. Steven Gerrard va fi pe teren contra lui Chelsea, deşi căpitanul „cormoranilor“ a suferit o accidentare la gât. Omul decisiv al gazdelor este considerat însă spaniolul Fernando Torres, cel care a înscris de fiecare dată în ultimele şapte partide disputate pe teren propriu în toate competiţiile.

Un meci de totul sau nimic

Londonezii îşi pun speranţele în trioul de geniu Lampard-Ballack- Drogba. „Ne propunem să înscriem un gol“, a spus israelianul Avram Grant, taciturnul antrenor al „albaştrilor“. Ibericul Rafa Benitez, tehnicianul care a resuscitat Liverpool, a declanşat deja războiul psihologic: „Nu văd diferenţe între Chelsea sub conducerea lui Grant şi Chelsea lui Mourinho – exceptând, poate, conferinţele de presă. Pentru mine, Abramovici a fost întotdeauna cheia la Chelsea“.

Presa britanică a anunţat ieri că atât Grant, cât şi Benitez îşi vor juca viitorul în această semifinală. Dacă ibericul pare prins în „schimbul de focuri“ dintre Tom Hicks şi George Gillett Jr., acţionarii americani de la Liverpool, Grant va trebui să-şi facă decontul cu ambiţiosul Abramovici. Rusul nu concepe ca londonezii să nu joace finala Ligii Campionilor pe 21 mai, la Moscova.

CU REPETIŢIE

Liverpool – Chelsea, 2-0 la semifinale


Sezonul 2004-2005

Tur: Chelsea – Liverpool. . . . . . . . . 0-0
Retur: Liverpool – Chelsea . . . . . . . 1-0

Sezonul 2006-2007

Tur: Chelsea – Liverpool . . . . . . . . . 1-0
Retur: Liverpool – Chelsea . . . . . . . 1-0
(4-1 după loviturile de departajare)