Evenimentul Zilei > Actualitate > Prof. Tudorel Butoi, despre cazul Caracal. Importanța detaliilor de natură sexuală
Prof. Tudorel Butoi, despre cazul Caracal. Importanța detaliilor de natură sexuală

Prof. Tudorel Butoi, despre cazul Caracal. Importanța detaliilor de natură sexuală

La începutul lunii septembrie 2019, psihologul criminalist Tudorel Butoi făcea o declarație interesantă pe marginea Cazului Caracal și a celui suspectat de uciderea Alexandrei Măceșanu și Luiza Melencu. Astăzi, când Rechizitoriul procurorilor a devenit public, i-am adresat câteva întrebări pentru a obține și un verdict: crede sau nu că Dincă va fi condamnat?

Fostul ofițer-psiholog al Poliției Capitalei, azi un reputat profesor universitar, a spus că el este convins că Gheorghe Dincă nu le-a dus pe Alexandra și pe Luiza la locuința sa pentru a le ucide, ci pentru a le abuza.

„Eu spun că nu le-a adus ca să le ucidă, ci pentru a întreține raporturi sexuale în interesul lui. Și mai departe urma să le traficheze. Fetele nu au vrut. Aceste două fete nu au vrut. Fetele acestea s-au opus, s-au bătut cu prostălăul ăsta, ca dovadă sângele pe pereți. (…) Apoi, local și dacă era loc pentru afară, pe bani, premisele sunt… (pentru trafic – n.r.), legat de fetele pe care le are el în Italia etc”, a spus Tudorel Butoi, în 4 septembrie 2019.

EVZ: Ce părere aveți despre Rechizitoriul făcut de procurori în cazul Caracal? În cariera dv de psiholog criminalist ați mai citit un astfel de act de acuzare, cu atât de multe descrieri despre actele sexuale și atrocitățile exercitate asupra victimelor? Folosesc ele judecătorilor?

Prof. Tudorel Butoi: Dincă este inculpat, e acuzat de două omoruri. Detaliile sexuale ilustrează, adică obiectivează personalitatea psihopatului sexual, așa cum a fost Dincă evaluat de psiholog.  Cred că rechizitoriul o să țină în instanță.

-Ancheta asta a durat atât de mult… Anchetatori vechi, foști polițiști judiciariști și procurori sunt uluiți de cum a decurs cercetarea. Ați lucrat la Poliția Capitalei cu cei mai mari investigatori ai crimei, de la Ceacanica, la Manon Florescu și Dan Antonescu, pe care lumea îl știe cel mai bine fiindcă a făcut emisiuni tv. Dumnevoastră cum vi se pare, fiindcă aproape trei luni s-a făcut curățenie în curtea lui Dincă, iar foarte multe expertize criminlistice nu avem?

– Eu cred că la Capitală băieții de la ”Omoruri” terminau ancheta în două luni jumate. Dar nu timpul e problema, ci finalitatea.

-Ce părere aveți despre Dincă, după ce ați citit declarațiile făcute procurorilor și profailerului? E un dezaxat obsedat sexual, suferă de o boală psihică? Mie mi se pare că tot rechizitoriul se bazează pe munca profilerului, pe raportul lui. Procurorii n-au prezentat prea multe probe concrete.

-Cu privire la Dincă nu mă pot pronunța fiindcă nu l-am evaluat eu psihologic. Dar vreau să rețineți că prestația profailerului și colaborarea cu FBI trebuie încurajate. Ele dau substanță probelor materiale într-un altgoritm riguros, argumentat, credibil și logic care este, în fapt, acest Rechizitoriu supus aprecierii instanței. În acest mod, speța capătă o nouă dimensiune, provocatoare. De aceea am spus că Rechizitoriu ”va ține” la instanță.

-Dincă își tot schimbă declarațiile, ba nu recunoaște crimele, ba le recunoaște, acum iar le neagă. Cum credeți că se va sfârși acest proces, în care nu există cadavrele fetelor, iar probele sunt puțin convingătoare?

– Suntem la momentul Judecată. Aici duelul judiciar, apărare-acuzare, prilejuiește instanței ocazia de a-și forma convingerea intimă, acea trăire de nezdruncinat, și, dincolo de orice, îndoiala că lucrurile, în fapt și în drept, sunt exact așa cum le percepe ea, instanța. Abia în timpul procesului se verifică, se validează, se confirmă sau se infirmă Rechizitoriul. Restul e speculație ieftină. Eu cred că Dincă va fi condamnat pe viață.

 

 

.