Produsele importate de România sunt de aceeaşi calitate cu cele din Vest

Produsele importate de România sunt de aceeaşi calitate cu cele din Vest

România nu importă produse alimentare şi băuturi de o calitate mai slabă decât cele destinate statelor vestice, este părerea autorităţilor române pentru protecţia consumatorilor, dar şi a producătorilor care îşi vând produsele pe piaţa românească.

Studiul efectuat de Asociaţia Consumatorilor din Slovacia referitor la faptul că produsele importate de România, Bulgaria şi Slovacia sunt mai slabe calitativ decât cele pentru ţările vestice a făcut rumori în rândul producătorilor de renume care vând produsele în România. Ei neagă afirmaţiile. „Compania Kraft Foods fabrică şi comercializează produse de cea mai înaltă calitate în întreaga lume. Aplicăm aceleaşi standarde de calitate tuturor produselor, indiferent de locul fabricaţiei. Diferenţele ce apar se datorează preferinţelor consumatorilor locali, reglementărilor şi condiţiilor din fiecare ţară. Consumatorii români pot fi convinşi că toate produsele comercializate în România de Kraft Foods sunt supuse aceloraşi controale stricte de calitate ca şi cele din Europa de Vest sau din orice altă locaţie din lume”, au declarat reprezentanţii Kraft Foods. Detergenții de la noi, mai buni ca cei din alte state Şi autorităţile care apară interesele consumatorilor susţin că produsele din România au aceeaşi calitate ca şi cele din vest. „Eu nu sunt de acord cu rezultatele studiului făcut în Slovacia. Din cunoştinţele mele, discriminarea concretizată printr-o calitate mai bună a produselor importate pentru consumatorii din vest şi o calitate mai slabă pentru cei din est nu există. Diferenţa se remarcă între produsele autohtone şi produsele de import, însă cele din urmă sunt produse de multinaţionale de prestigiu, care nu îşi permit să facă discriminări între consumatori externi, mai ales că reţetele sunt foarte stricte şi standardizate. Pot să difere produsele din punct de vedere al unor calităţi organoleptice pentru că ţin de preferinţa consumatorului la nivel local, dar nu la nivelul calităţii, chiar dacă românii fac de multe ori raport de la calitate din cauza preţului”, a declarat pentr EVZ Răzvan Resmeriţă, director la Centrul European al Consumatorilor din România. Mai mult, testele comparative făcute de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului din România au demonstrat că unii detergenţi sunt mai buni la noi decât în alte state.

Coca-Cola: Avem aceeaşi calitate în toate ţările din lume Şi producătorul de băuturi Coca-Cola susţine că produsele pe care le comercializează în România sunt la aceleaşi standarde de calitate ca şi cele vândute în Germania sau Austria.

"Coca-Cola este produsă la aceleaşi standarde superioare de calitate peste tot în Europa şi în lume, având la bază o reţetă pe care o folosim de 125 de ani. În unele ţări, folosim diferite tipuri de îndulcitori, dar acest lucru nu afectează în nici un fel calitatea produsului", spune Ibolya Szabo, senior communication manager la Coca-Cola Europe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit reprezentanţilor companiei, siropul de fructoză-glucoză este unul dintre îndulcitorii folosiţi în multe ţări din întreaga lume, inclusiv în SUA. În România, la fel ca în multe alte ţări din Europa, inclusiv Germania şi Austria, pe post de îndulcitor pentru Coca-Cola este folosit zahărul.

Iar pentru România, este acelaşi furnizor de zahăr ca şi pentru Austria, spun oficialii Coca-Cola.

Ei se declară surprinşi de rezultatul analizelor realizate pentru produsele din România şi spun că vor investiga informaţiile.

"Lista ingredientelor tuturor produselor noastre este menţionată pe etichetă, astfel încât fiecare consumator este bine informat cu privire la conţinutul fiecarui produs. Printre alte ingrediente, siropul de fructoză-glucoză sau zahărul sunt întotdeauna menţionate pe eticheta produselor", a adăugat Ibolya Szabo.