Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorul general, atac năucitor la Sorina Pintea. „Este în atenția noastră…”
Procurorul general, atac năucitor la Sorina Pintea. „Este în atenția noastră…”

Procurorul general, atac năucitor la Sorina Pintea. „Este în atenția noastră…”

Gabriela Scutea, noul procuror general al României, spune că, și în condițiile în care țara se confruntă cu ravagiile pandemiei de coronavirus, pe primul loc în activitatea Parchetului General sunt achizițiile publice.

Procurorii au în vedere două posibile aspecte: fapte de corupție – trafic de influență sau luare și dare de mită – sau infracțiuni de serviciu, cum ar fi abuzul în serviciu.

În acest context, anchetatorii urmăresc toate sursele publice, inclusiv articolele de presă legate de achiziţii efectuate în perioada de criză sanitară, despre cum se fac preţurile sau despre „societăţi care apar peste noapte”.

Pe de altă parte, Gabriela Scutea le cere oamenilor care au cunoştinţă despre săvârşirea unor fapte penale să facă sesizări în perioada în care este valabilă starea de urgenţă. Iar în această privință a dat exemplul cazului fostului ministru al sănătății Sorina Pintea.

„V-aș exemplifica cu un dosar care este în desfășurare la DNA și mediatizat, pus în legătură cu măsurile de combatere a coronavirus, dosarul doamnei Pintea, dacă rețin corect, acolo era vorba despre alte echipamente medicale, însă uitați, informații vin spre Ministerul Public! E regretabil că se petrec în continuare aceleași fapte de corupție în legătură cu perceperea unui comision din valoarea achiziției. DNA a soluționat, a pus pe roate săptămâna trecută trei dosare, simultan, cu același pattern: perceprea unui comision din achiziție”, a declarat procurorul general.

De asemenea, Gabriela Scutea susține că flagelul corupției în sănătate va rămâne în atenția procurorilor și după ce trece criza, pentru că este în continuare un obiectiv ce trebuie urmărit în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Vedem că acolo s-au urmărit anumite tipologii ale actelor de corupție și au intervenit reglări și ele sunt în continuare așteptate. Până nu avem rezultate sustenabile înseamnă că noi nu închidem capitolul. Este în atenția noastră combaterea corupției. Poate în acest moment ne-am îndepărtat de tipologia aceea clasică, plicul pentru doctor.

Acum este vorba despre plicul pentru director sau plicul pentru economistul-şef al spitalului, ceea ce este mai trist, pentru că suntem în situaţia în care fie serviciile care se livrează în contraprestaţie sunt insuficiente sau nu au calitatea necesară, fie punerea în operă a echipamentelor medicale este întârziată şi cine are de suferit din aceasta? Este doar suferinţa pacientului, accentuată faţă de suferinţa cu care persoana se prezintă în spital”, a arătat procurorul general Gabriela Scutea, potrivit digi24.ro