Ancheta în cazul micuţului David, mort luni dimineaţa la Centrul Medical Unirea (CMU), după o investigaţie RMN, nici nu a demarat bine şi au început să apară probleme.
Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei susţin că nu pot accepta propunerea poliţiştilor de a face cercetări „in rem”, pentru ucidere din culpă. Necropsia nu s-a încheiat, rezultatul probelor toxicologice şi histopatologice urmând să fie gata în două-trei săptămâni, spun legiştii.
„În lipsa unei constatări medico- legale, nu se poate stabili incidenţa activităţii culpabile a unei persoane”, au explicat oficiali ai Parchetului. Potrivit Codului de Procedură Penală, urmărirea penală „in rem” se referă însă doar la fapte, nu şi la persoane.
Fără avizul procurorului pentru începerea urmării penale nu mai poate fi obţinută nici autorizaţia pentru percheziţia informatică a RMN-ului. „Vom desigila camera de la CMU”, spun surse din poliţie.
În zilele următoare, aparatele şi dispozitivele medicale folosite în cazul lui David pot fi verificate dacă au funcţionat sau nu bine. De asemenea, Colegiul Medicilor ar putea stabili dacă anestezistul s-a comportat corect la fiecare etapă a intervenţiei şi dacă a luat în calcul posibilitatea unei reacţii în caz de urgenţă majoră.
Oxana Chironda, avocat al familiei Constantineanu, ne-a semnalat însă că aparatul RMN nu va mai putea fi expertizat. „Aparatul va fi desigilat şi se vor pierde informaţii. Doar defibrilatoarele vor fi expertizate astăzi”, ne-a spus avocatul. În aparatul RMN sunt stocate datele care arată cum au fost monitorizate funcţiile vitale ale copilului. „Puteam vedea cu exactitate când a pierdut copilul pulsul şi când a intrat în stop cardio-respirator”, a completat avocatul. Medic anestezist fără post Încep să iasă la iveală noi nereguli petrecute în cazul lui David. Medicul Iulia Negru, care l-a anesteziat pe David pentru RMN, apare pe site-ul Colegiului Medicilor Bucureşti ca fiind „fără activitate medicală”. Doctori care o cunosc susţin că face gărzi, dar statutul său este de medic fără post în spital. Aceştia ne-au precizat că anestezistul are ca experienţă 5 ani de rezidenţiat şi alţi doi de activitate în spital, ceea ce nu înseamnă foarte mult pentru un doctor.
Medicii legişti cred că doctoriţa şi-a asumat un risc imens făcând anestezia copilului. „I s-au administrat droguri mult prea puternice pentru organismul lui”, ne-au declarat aceştia. Dovadă că medicul nu s-a descurcat într-o situaţielimită stă şi faptul că, ulterior, s-a cerut ajutor atât de la BGS, cât şi de la SMURD. "Aparatul RMN va fi desigilat şi se vor pierde informaţii importante. Nu vom şti cum s-au monitorizat funcţiile vitale ale copilului."-Oxana Chironda, avocatul familiei
BOALA LUI DAVID Plămâni fragili
Tetrapareza spastică, afecţiune de care suferea David, copilul care a decedat la Centrul Medical Unirea după o investigaţie cu rezonanţă magnetică, este o boală neurologică gravă, care presupune nu doar leziuni ale creierului, ci şi o vulnerabilitate deosebită a centrilor respiratori.
Medicii spun că plămânii şi alte organe interne ale copilului erau foarte fragile „E posibil ca, prin adormirea copilului, centrii respiratori să fi fost bolcaţi”, ne-a spus neurologul Ovidiu Băjenaru, medic cu o vastă experienţă.
ÎNMORMÂNTARE
Copilul de 3 ani, dus la cimitirul Ghencea
Storşi de putere şi cu ochii în lacrimi, Florentina şi Ciprian Constantineanu i-au spus ieri la revedere lui David, pentru ultima oară. Forţa care i-a ajutat să lupte timp de trei ani cu boala băieţelului lor părea să se fi topit toată în lacrimi. Le-au fost alături familia, prietenii şi colegii, care s-au rugat ieri la biserica „Sfinţii Petru şi Pavel” pentru sufletul micuţului. Era biserica în care părinţii lui David mergeau adesea să se roage şi cea în care fusese botezat băieţelul.
După slujba de două ore de la biserică, micuţul a fost dus la Cimitirul Ghencea din Capitală, unde a fost înmormântat. Mulţi dintre cei aflaţi la slujbă, colegi de-ai Florentinei ori parteneri de afaceri de-ai lui Ciprian, aflaseră abia acum de chinurile prin care trecea familia de mai bine de trei ani din cauza afecţiunii copilului. „Sunt oameni foarte discreţi, nu au făcut niciodată caz de asta, noi nu am ştiut de ce suferea David până acum, dar am vrut să le fim alături”, ne-a spus o colegă de-a lui Ciprian.