Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorul afacerist de la Sector 4, Mihai Betelie, trimis în judecată
Procurorul afacerist de la Sector 4, Mihai Betelie, trimis în judecată

Procurorul afacerist de la Sector 4, Mihai Betelie, trimis în judecată

Fostul șef peste procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, a fost trimis în judecată de DNA. Alături de fostul magistrat vor mai fi judecați liderul PNL Ilfov și un avocat din Baroul București. În același timp, Betelie este acuzat că a susținut în fals în declarațiile de avere că are o datorie de 200.000 de euro la un anume Gogu Ion.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012, Betelie, în calitate de prim-procuror şi Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, au făcut prin interpuși activităţi de comerţ şi au participat la administrarea unei societăți ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi. Firma care avea ca obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării era condusă efectiv de cei doi, în ciuda incompatibilității evidente.
Sprijin politic pentru domnul procuror
De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2011, Betelie i-a solicitat lui Petru Ștefan Hubert Thuma vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal – Filiala Ilfov, să îl sprijine în obținerea de contracte pentru firma sa, apelând la prerogativele funcţiei sale de conducere a unei filiale locale a PNL Ilfov. Astfel, Thuma Hubert a intermediat legăturile dintre fostul procuror șef Betelie şi primarii unor comune şi oraşe din judeţul Ilfov, membri PNL, şi i-a determinat pe aceştia să facă demersuri pentru bunul mers al afacerii lui Betelie.
Presiuni pentru continuarea contractului
Mai mult, în perioada noiembrie – decembrie 2011, în condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu firma de casă a celor doi indivizi trimiși în judecată a încetat derularea unui contract din cauza existenţei unor nereguli, Betelie şi Grigorescu, ”profitând de funcţiile publice deţinute, au exercitat presiuni asupra reprezentanţilor acestei firme pentru ca aceştia să încheie un act adiţional prin care firma pe care o reprezentau să continue livrarea de deşeuri reciclabile către S.C. Enviroservice S.A. deşi această societate comercială nu îndeplinea toate condiţiile legale în vederea achiziţionării unor astfel de deşeuri”, se arată într-un comunicat al DNA.
Contract fals de împrumut
În altă ordine de idei, Betelie şi Gheorghe Marin Dobre avocat în cadrul Baroului Bucureşti, au determinat un notar public să autentifice, pe 12 iunie 2008, un contract de vânzare-cumpărare de bunuri viitoare, atestând fapte nereale, în condiţiile în care notarul nu cunoştea acest aspect. În plus, Betelie, a mai încheiat şi un contract fictiv de împrumut, pe care l-a menţionat în cuprinsul declaraţiilor de avere depuse în calitate de magistrat în cursul anilor 2008 – 2010. Pe 18 ianuarie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost de acord cu perchiziţionarea şi reţinerea procurorului șef iar pe 26 ianuarie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a lui Betelie şi Grigorescu Bogdan-Nicolae pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită. Faţă de Ștefan Thuma, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.