Procesul lui Radu Timofte începe la mijlocul lui septembrie

Procesul lui Radu Timofte începe la mijlocul lui septembrie

Judecătoria Sectorului 1 a fixat pentru 16 septembrie primul termen al procesului în care fostul şef SRI, Radu Timofte va fi judecat pentru acuzaţia de instigare la abuz în serviciu şi fals. Timofte a fost trimis în judecată alături de alte persoane, legat de circumstanţele în care şi-a cumpărat locuinţa de serviciu.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Radu Timofte pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru două infracţiuni de fals în declaraţii. Virgil Turcu, fost şef al Direcţiei Logistice din SRI, a fost deferit justiţiei pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Au mai fost trimişi în judecată Dumitru Ionete, fost consilier al adjunctului directorului SRI, Gheorghe Robu, ofiţer SRI, Ion Tudor, fost ofiţer în cadrul SRI, membrii comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada septembrie 2004 – martie 2005,Timofte, în calitate de director al SRI, l-a determinat pe Virgil Turcu, şeful Direcţiei Logistice din SRI, să-i închirieze şi, ulterior, să-i vândă în regim subvenţionat (cu un preţ mult mai mic decât pe piaţa liberă) locuinţa de serviciu situată în Bucureşti, str. Mihai Eminescu (într-o zonă rezidenţială), cu nerespectarea prevederilor legale.

Ne puteți urmări și pe Google News

A cumpărat cu 35.000 de euro o casă de 200.000   În scopul cumpărării locuinţei de serviciu, Timofte a întocmit şi depus la SRI două declaraţii, pe proprie răspundere, false în care a consemnat informaţii neadevăratei cu privire la situaţia sa locativă.

Echivalentul în euro al preţului plătit pentru cumpărarea imobilului de Radu Timofte era în jur de 35.000 euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui apartament de acest gen, în cursul anului 2005, era în medie de 200.000 euro.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului respectiv.

SRI îl dă în judecată pe fostul director

Serviciul Român de Informaţii a comunicat procurorilor DNA că va solicita recuperarea prejudiciului în dosarul lui Radu Timofte într-o acţiune separată de procesul penal. SRI a comunicat că "înţelegem să ne exercităm dreptul de a solicita recuperarea eventualului prejudiciu produs patrimoniului Serviciului, pe calea unei acţiuni civile separate, în situaţia în care, pe cale judecătorească se va stabili vinovăţia personalului instituţiei noastre", este mesajul SRI pentru procurori, menţionat în rechizitoriu.

ŞTIRE DIFUZATĂ LA 11.10 ŞI REACTUALIZATĂ LA 15.00

CITEŞTE ŞI:

Radu Timofte, anchetat de DNA

Generali SRI sub lupa DNA