Evenimentul Zilei > International > Problema palestiniană: Obama se întâlneşte cu Abbas şi Netanyahu, la New York
Problema palestiniană: Obama se întâlneşte cu Abbas şi Netanyahu, la New York

Problema palestiniană: Obama se întâlneşte cu Abbas şi Netanyahu, la New York

Preşedintele SUA, Barack Obama, îi va cere, azi, omologului său palestinian, Mahmoud Abbas, să renunţe la cererea privind recunoaşterea statului de către ONU. Obama se va întâlni, azi, la New York, şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un dialog diplomatic menit a evita declanşarea unie noi crize, relatează BBC.

Preşedintele american a declarat că SUA îşi va exercita dreptul de veto în Consiliul de Securitate, susţinând poziţia Israelului potrivit căreia doar negocierile directe pot constitui calea către obţinerea păcii. Eforturile SUA, UE, Rusiei şi ONU nu au reuşit să convingă, până acum, cele două părţi să se aşeze, din nou, la masa negocierilor.
Doar prin dialog bilateral
Obama îi va cere lui Abbas să nu continue demersurile pentru un vot de recunoaştere a statului palestinian în Consiliul de Securitate, unde SUA au promis un veto, ci să dea şansa cvartetului mediatorilor să redacteze o declaraţie, care să constituie baza reluării negocierilor de pace.
"Atât israelienilor, cât şi cu palestinienilor preşedintele le va spune foarte direct de ce credem noi că acţiunea la ONU nu este cea mai potrivită cale pentru a obţine recunoaşterea statului palestinian", a declarat consilierul adjunct pentru securitate naţională al Casei Albe, Bern Rhodes.
Palestinienii au în prezent un statut de observator la ONU, fiind reprezentanţi de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei. Oficialii de la Ramallah vor să obţină statutul de ţară membră cu drepturi depline a Naţiunilor Unite, în graniţele din 1967, cu Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, şi Fâşia Gaza. O opţiune interimară ar putea fi obţinerea unui statut de membru observator cu drepturi sporite.
Manifestaţii de bucurie în Cisiordania
Mii de palestinieni s-au adunat în această dimineaţă în cele mai importante oraşe din Cisiordania, într-o atmosferă festivă, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de cererea liderilor lor, la ONU, privind recunoaşterea unui stat palestinian, transmite corespondentul AFP.
Cea mai mare piaţă din Ramallah s-a umplut de de bărbaţi, femei şi copii care purtau sute de steaguri palestiniene, cerând comunităţii internaţionale să recunoască „dreptul palestinienilor la deminitate şi la pământul lor”.

Balcoanele au fost decorate cu mari pancarte pe care scrie: „ONU Statul Palestina 194”, precum şi cu fotografii ale istoricului lider palestinian Yasser Arafat şi ale actualului preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas.

Şcolile şi birourile guvernamentale au fost închise pentru a permite oamenilor să demonstreze la Ramallah, Bethlehem, Nablus şi Hebron.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News