Comisia Electorală Centrală a anunţat, ieri, că un al doilea tur de scrutin urmează să fie organizat pe 19 iunie, după ce niciunul dintre candidaţii la primăria capitalei Republicii Moldova nu a reuşit să obţină peste 50% dintre voturi.

Comunistul Igor Dodon a primit 48,07% din sufragii, iar liberalul Dorin Chirtoacă a fost susţinut de 46,51% dintre alegători.

Pe locul trei s-a clasat candidata Partidului Democrat, Valentina Buliga, cu 2,56% din voturi, urmată de independentul Mihai Godea, cu 0,82%. Ceilalţi candidaţi au obţinut sub 0,5%, informează Agerpres.

Susţinere pentru edilul-şef

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, şi premierul Vlad Filat au promis că îl vor sprijini pe Dorin Chirtoacă în turul doi al alegerilor locale, considerându-l singura opţiune viabilă.

Marian Lupu a declarat că Dorin Chirtoacă este mai mult decât candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană. "Chirtoacă este şansa de stabilitate şi progres în capitală şi în ţară", a spus şeful statului.

Şi Vlad Filat a subliniat sprijinul formaţiunii sale, Partidul Liberal Democrat din Moldova, pentru Dorin Chirtoacă, cu scopul de "a continua cursul democratic al Chişinăului".

Comunistul Igor Dodon, în schimb, a acuzat fraudarea alegerilor în suburbiile municipiului Chişinău şi n-a exclus posibilitatea de a cere în justiţie anu larea votului în unele localităţi limitrofe.

"Echipa noastră deţine informaţii că în suburbii s-a recurs la falsificări masive. În oraşul Durleşti avem peste 17 buletine nevalabile, în Coloniţa s-a prelungit timpul pentru votare, avem înregistrări masive cu vizele de reşedinţă temporară", a precizat Dodon.

Explicaţii după eşec

Analiştii politici apreciază că înfrângerea lui Chirtoacă poate fi explicată prin nemulţumirea oamenilor faţă de creşterea preţurilor, dar şi faţă de certurile din in teriorul coaliţiei de guvernare.