Elena Gheorghe (23 de ani), reprezentanta României, la concursul Eurovision va urca, mâine, cu numărul 14, pe scena Stadionului „Olympiyski Indoor Arena” din Moscova, în prima semifinală a competiţiei europene. Concursul va fi transmis în direct, începând cu ora 22.00, de posturile de televiziune TVR1 şi TVR Internaţional. În prima semifinală vor intra în competiţie 18 ţări, printre care se numără marele favorite precum Turcia cu melodia „Dum Tek Tek” şi Bosnia şi Herţegovina cu „Bistra voda”.

Alte state care se vor confrunta în prima semifinală sunt Belgia – cu piesa „Copycat”, Elveţia – cu „Lovebugs”, Israel – cu „There Must Be Another Way” sau Portugalia – cu „Todas as ruas do amor”. Dintre cele 18 ţări concurente în prima semifinală, numai zece se vor califica în marea finală de pe 16 mai. Telespectatorii din ţările participante vor putea să-şi voteze favoriţii printr-un apel telefonic sau sms, dar nu vor avea cum să acorde voturi propriei ţări.

Pe parcursul zilei de astăzi vor avea loc două repetiţii integrale ale spectacolului, iar la cea de-a doua vor putea asista şi spectatori. De asemenea, telespectatorii din România vor putea să urmărească, tot astăzi, pe TVR 1, începând de la ora 13.00, emisiunea „Drumul spre Moscova”, găzduită de Leonard Miron, în care vor fi prezentate şi comentate cele 18 piese intrate în concurs în prima semifinală a competiţiei.

România, pe locul patru în preferinţele fanilor

Fiecare dintre cele 18 ţări care vor concura, mâine, pe impresionanta scenă de la Moscova, au încercat să facă un show cât mai spectaculos, atât din punct de vedere al graficii, cât şi al coregrafiei. Reprezentanţii Bosniei şi Herţegovina vor să impresioneze printr-un decor roşu aprins, cu bucăţi de rocă ce se ridică în aer şi toboşari care îi acompaniază pe cântăreţi, în timp ce Turcia a ilustrat pe ecrane imense inimi care bat în ritmul muzicii şi fluturi albaştri. Ielele Elenei Gheorghe, tronul impunător pe care va sta artista, au impresionat atât publicul, cât şi pe jurnaliştii prezenţi la concurs.

După ce pe parcursul săptămânii trecute fanii au avut ocazia să vadă repetiţiile show-urilor fiecărei ţări participante, pe site-urile de pariuri, piesa Elenei Gheorghe, „The Balkan Girls” (compozitor Laurenţiu Duţă), a urcat pe locul patru din 18, numărându-se printre preferatele fanilor. Pe primul loc se află trupa Regina, care reprezintă Bosnia şi Herţegovina, urmată de solista Hadise, reprezentanta Turciei, şi cântăreaţa Malena Ernman, din partea Suediei. Ţările cele mai slab cotate de fanii Eurovisionului sunt Cehia, Belarus, Muntenegru şi Bulgaria.

Patricia Kaas, singură pe scenă

Dacă unele ţări se pregătesc pentru prima semifinală, repetiţiile pentru următoarele două competiţii sunt în toi. Alături de statele care au urcat pe scenă, în aceste zile, pentru repetiţii s-au aflat şi cele cinci ţări (Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania şi Rusia), care vor intra direct în finală de la sfârşitul acestei săptămâni.

Patricia Kaas, cea mai mare vedetă a Franţei, a susţinut, sâmbătă, prima repetiţie a show-ului ei. Pentru că nu mai are nevoie de dansatori sau efecte grafice speciale, cântăreaţa, în vârstă de 42 de ani, a urcat singură pe scena îmbrăcată în culori închise, precum negru şi gri, pentru a interpreta melodia „Et S'Il Fallait Le Faire”. Marea Britanie mizează pe solista Jade Ewen, pentru care compozitorul englez Andrew Lloyd Webber a scris balada „It's My Time”. Într-un decor asemănător cu cel al Franţei, Jade are alături pe scenă patru violonişti şi un pian alb, la care se crede că Andrew Lloyd Webber o va acompania.