Primul site de recomandări, lansat la Timişoara

Primul site de recomandări, lansat la Timişoara

Doi tineri au creat o comunitate virtuală destinată celor care vor să-şi împărtăşească experienţele legate de baruri, cluburi, hoteluri sau obiective turistice din România.

Doi tineri din Timişoara au pus la punct, acum doi ani, un site de recomandări, unde utilizatorii pot posta informaţii despre diverse locuri pe care le-au frecventat.

Fie că e vorba despre restaurante, baruri, cluburi, magazine sau obiective turistice, site-ul thankyou.ro oferă informaţii despre locuri din întreaga ţară.

1.700 de utilizatori

Petru Gherman şi Cristian Teichner spun că ideea le-a venit de la faptul că, adesea, materialele publicitare nu-ţi oferă o imagine exactă a locurilor unde ai vrea să mergi şi că, de cele mai multe ori, oamenii apelează la recomandările prietenilor fie că e vorba despre un local sau un hotel.

„Nu publicitatea ne creează o imagine clară asupra locurilor vizitate, ci ceea ce trăim şi ceea ce ne spun prietenii. Când cauţi un restaurant într-un oraş, întrebi un prieten. Ei bine, nu mai ai nevoie de asta, poţi intra pe site şi vezi ce au trăit alţii, vezi părerile lor reale şi îţi faci o idee”, explică Petru Gherman.

Alături de fostul său coleg de facultate, Cristian Teichner a pus la punct sistemul, iar după un an şi jumătate de funcţionare siteul are 1.700 de utilizatori unici şi cuprinde aproximativ 2.000 de recomandări. Dintre acestea, 80% vizează locuri din Timişoara, 15% din Bucureşti, iar restul sunt din întreaga ţară.

Reguli clare

„Să nu se înţeleagă greşit: noi nu am inventat recomandarea, ci am pus la punct un sistem care are la bază recomandările oamenilor de bun-simţ. De exemplu, îţi place ceva în Timişoara - un loc frumos, un local, un restaurant, un bar cu un specific interesant, un loc de chill, un loc unde ţi-ai petrecut timpul liber frumos, noi te invităm să împarţi experienţa ta pozitivă cu ceilalţi. Încercăm să descoperim locurile frumoase din România. Tu le recomanzi acolo, şi ceilalţi oameni pot participa, prin experienţa lor, la detalierea locurilor respective”, explică Petru Gherman „filosofia” sistemului on-line de recomandări.

Orice persoană care doreşte să posteze o recomandare trebuie în primul să-şi creeze un cont pe siteul thankyou.ro, completând un formular.

Apoi, există şi un set de reguli ce trebuie respectate astfel încât recomandările să poată fi validate. Potrivit administratorilor site- ului, recomandările trebuie să fie cât mai personale, deoarece nimeni nu are de câştigat din exprimări de genul „local de doi lei“ sau „cel mai fain loc din oraş”.

Regula numărul doi prevede faptul că nu sunt validate comentariile răutăcioase şi, nu în ultimul rând, recomandările trebuie argumentate temeinic. „30% din recomandări le trimitem înapoi celor care le-au făcut. Mulţi sunt tentaţi să scrie din plictiseală, or, noi nu promovăm răutăţile”, conchide Gherman.

Iar, în final, recomandările primite sunt trimise şi celor care se ocupă de administrarea locurilor respective, în speranţa că astfel îşi vor putea remedia eventualele deficienţe semnalate de cei care au beneficiat de serviciile oferite.

UTILIZATORILOR

„Am ales restaurantul pe baza recomandărilor de pe site”

Mare parte dintre utilizatorii fideli ai site-ului spun că au devenit aproape dependenţi de informaţiile postate, dar şi de plăcerea de a recomanda locurile frumoase pe care le descoperă.

„Când sunt într-un local şi văd ceva ce îmi place în mod deosebit, postez direct de acolo, folosind aplicaţia de pe iPhone. Cred că e o chestiune de adopţie şi timp până ce recomandările de pe thankyou.ro vor fi ceva comun. Eu am aflat de sistem căutând un local în Timişoara şi, după un search pe Google, am dat de el şi m-a atras pentru că am găsit descrieri detaliate, care punctau ce avea în plus localul respectiv comparativ cu altele”, povesteşte Alex Bleau.

Managerul în vârstă de 25 de ani spune că a trăit o experienţă plăcută la un restaurant italian din Timişoara, ales pe baza recomandărilor de pe site. „O porţie de paste costă 15 lei, dar e aşa de mare încât se pot sătura lejer din ea doi oameni. Am ales locul pe baza recomandărilor de pe site”, îşi încheie recomandarea Alex.

Decizii manageriale, în funcţie de clienţi

Şi patronii localurilor spun că recomandările de pe site le sunt de mare ajutor. Bogdan Popescu, managerul celui mai cunoscut sushibar din Timişoara, susţine că, în urma recomandărilor postate pe site, s-a gândit să deschidă un local cu mai multe locuri.

„Într-o zi a intrat un client şi mi-a spus «v-am recomandat pe thankyou». Până atunci, nu am ştiut ce înseamnă asta. Dar de atunci clienţii au început să tot scrie. Şi vin foarte mulţi după ce au citit recomandările de acolo. Pentru că dorinţa noastră a fost să creştem odată cu clientela, nu am făcut publicitate în media. Noi comunicăm direct cu oamenii. Iar pentru că cerinţa lor, odată cu recomandările, a fost să ne extindem, pregătim de două luni, şi suntem pe final, cu «altceva», o locaţie mai generoasă”, a declarat Bogdan Popescu, managerul celui mai recomandat local din Timişoara, potrivit statisticilor de pe siteul thankyou.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News