Evenimentul Zilei > Actualitate > Primul sef de stat anchetat pentru viol
Primul sef de stat anchetat pentru viol

Primul sef de stat anchetat pentru viol

Presedintele israelian Moshe Katzav se autosuspenda din functie.

Presedintele israelian Moshe Katzav a anuntat ca se autosuspenda temporar din functia de sef al statului ieri, la cateva ore dupa ce procurorul general al Israelului si-a declarat  intentia de a-l inculpa sub acuzatia de viol. Intr-un discurs sustinut ieri-seara, la Ierusalim, Katzav a spus ca refuza deocamdata sa demisioneze, dar ca o va face in cazul in care va fi pus oficial sub acuzare. In urma acestei decizii, functiile prezidentiale vor fi preluate de presedintele parlamentului, Dalia Itzik.

Potrivit unui comunicat emis ieri-dimineata de procurorul general Menahem Mazuz, presedintele israelian urmeaza sa fie inculpat pentru viol, hartuire sexuala, obstructionarea justitiei si intimidarea martorilor. Este vorba despre o premiera in Israel, tara in care mai multi lideri s-au aflat in situatii delicate cu justitia.

O ultima sansa

Katzav, in varsta de 61 de ani, este suspectat ca a violat o fosta angajata in perioada in care ocupa functia de ministru al turismului (1998-1999) si ca a hartuit sexual alte trei angajate in timpul mandatului prezidential. Inainte de inculpare, presedintele si avocatii sai au dreptul la o intrevedere cu procurorul general Menahem Mazuz, pentru a incerca sa-l convinga sa revina asupra deciziei, insa data acestei intalniri nu a fost inca fixata. Seful statului, al carui mandat de sapte ani ar trebui sa se finalizeze in mod normal in luna iulie, a declarat ca acuzatia de viol este fara fundament, rodul unei campanii de defaimare.

„Am fost victima unui complot marsav, a unei spalari de creiere mediatica”, a spus Katzav, promitand ca va lupta „pana la ultima suflare” pentru a-si apara onoarea.

Parlamentul asteapta demisia

Fara a mai astepta discursul de ieri al presedintelui, presa si intreaga clasa politica i-au cerut acestuia sa demisioneze. „Ca societate, avem datoria de a-i spune ca nu mai este presedintele nostru, iar portretul sau nu mai poate fi afisat in scoli”, a declarat Yossi Beilin, seful partidului de stanga Meretz. Formatiunea sa aduna cele 20 de voturi din parlament necesare pentru a reuni comisia parlamentara a Camerei si pentru a declansa procesul de destituire.

Pentru a finaliza procedura, fara precedent in istoria Israelului, 90 din cei 120 de parlamentari din Knesset ar trebui sa aprobe propunerea de destituire in cadrul unei sedinte plenare extraordinare. „Sper ca va lua decizia de a demisiona in urmatoarele ore, altfel mingea se va afla in curtea Knessetului”, a declarat Guidon Saar, presedintele grupului parlamentar al Likud. Si premierul Ehud Olmert a declarat ca nu are nicio indoiala asupra faptului ca presedintele trebuie sa demisioneze.

Ancheta impotriva lui Katzav intervine la doar o saptamana dupa ce procurorul Mazuz a anuntat deschiderea unei investigatii privind implicarea premierului Ehud Olmert in vanzarea unei banci de stat, in 2005. Anul trecut, ministrul justitiei Haim Ramon a demisionat dupa ce a fost acuzat de hartuirea sexuala a unei femei soldat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: