Primii prematuri salvaţi cu ventilatoarele de ultimă generaţie
- Adam Popescu
- 24 noiembrie 2010, 13:47
11 maternităţi din ţară au fost dotate cu aparatură de ultimă generaţie pentru copii prematuri, inexistente până acum în maternităţile româneşti.
Cele 14 ventilatoare cu înaltă frecvenţă au fost donate din fondurile strânse în urma campaniei "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri", desfăşurată în perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2010, iar între timp au reuşit să salveze primele vieţi: cinci prematuri din Iaşi , un prematur născut la Târgu-Mureş, care este încă ventilat, în timp ce alţii sunt înscrişi pe lista de aştepatare şi un alt copil din Oradea, născut cu bronhopnemumopatie.
"Campania "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri" îşi propune în fiecarea an să asigure un start sănătos în viaţa copiilor cu probleme. Ne bucurăm că încă din timpul camapaniei, unele centre au salvat deja şapte copii şi suntem încrezători că pe parcursul următoarelor luni aparatele donate îşi vor deveni utilitatea pentru toate secţiile de nenatologie beneficiare", a declarat Olivia Ciubotariu, specialist Relaţii Externe la Procter&Gamble.
20 000 de prematuri anual În România, în fiecare an se nasc 20 000 de copii născuţi preamtur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere, iar jumătate din aceştia ajung să moară din cauza complicaţiilor asociate prematurităţii. Orice copil care se naşte înainte de 37 de săptămâni este prematur, însă există o categorie aparte, care se nasc la 28 săptămâni (2500 de micuţi) şi care necesită îngrijire specială, exclusiv în maternităţi de gradul III. Principala problemă cu care se confruntă aceştia este sindromul de detresă respiratorie, determinată de dezvoltatea insuficientă a plămânilor şi de deficitul surfactantului, care contribuie la buna funcţionare a sistemului pulmonar. Pentru a putea supravieţui, prematurii au nevoie de ventilaţie artificială, care le pot afecta plămânii. "Plămânul se sparge dacă primeşte o cantitate foarte mare de oxigen, toxic în aceste condiţii. Ventilatoarele cu înaltă frecvenţă elimină însă acest risc şi dozează întocmai cantitatea de oxigen optimă", explică Prof. Dr.Silvia Stoicescu, Preşedintele Asociaţiei de Neonatologie din România.
Cele 11 maternităţi incluse în program tratează un număr mare de copii născuţi prematur şi acoperă întreaga ţară: Bucureşti (Polizu, Cantacuzino, Giuleşti, Municipal- câte 2 echipamente), Cluj (Clinicile de Obstretică şi Ginecologie 1 şi 2, două echipamente), Iaşi-2 echipamente, Oradea, Siobiu, Timişoara şi Târgu-Mureş, câte unul.