Oraşul Techirghiol a ajuns ieri în atenţia opiniei publice din întreaga ţară datorită unei idei năstruşnice a primarului liberal Adrian Stan, care s-a gândit să apeleze pur şi simplu la loteria naţională doar-doar va face rost de bani pentru cofinanţarea unor proiecte europene. Astfel, consiliul local a aprobat ieri, cu un singur vot contra, proiectul propus de primar privind cumpărarea, în fiecare săptămână, a unui bilet la 6 din 49.

"Dacă nu câştigăm la Loto, facem împrumut"

Primarul Adrian Stan se consideră un om norocos pentru că, printre altele, în 2008 a câştigat Primăria Techirghiol cu doar un vot mai mult decât contracandidatul său liberal-democrat.

Iar în urmă cu două săptămâni, când a câştigat 200 de lei la 6 din 49, i-a venit ideea să le propună consilierilor locali ca fiecare să contribuie cu o sumă modică pentru a cumpăra o variantă compusă de nouă numere la Loto. Zis şi făcut, iar proiectul a fost trecut pe ultima poziţie a ordinii de zi a şedinţei de consiliu local de ieri.

"În ziua de astăzi, o localitate mică, cu un buget redus, nu are posibilitatea de a cofinanţa proiectele europene pe care le-a depus. Vrem să facem un nou SPA, la care cofinanţarea este de 2,5 milioane euro, amenajarea malului lacului Techirghiol cu îmbunătăţiri pentru turism are nevoie de 500.000 euro şi mai avem alte 21 proiecte pentru infrastructură. Dacă nu câştigăm la Loto, vom face fie un împrumut, fie un parteneriat public-privat" , explică Adrian Stan.

Numere votate în consiliu

Ideea primarului din Techirghiol a făcut înconjurul ţării, aşa că la şedinţa de ieri s-a trezit cu presa pe cap. Drept urmare, proiectul buculaş a ajuns rapid de la coada listei de proiecte în fruntea ordinii de zi a şedinţei. Şi pentru ca lucrurile să fie ca la carte, primarul a întocmit şi o expunere de motive, în care le-a explicat consilierilor că fiecare dintre ei va contribui cu câte 20 de lei din indemnizaţie pentru a cumpăra biletele.

"Nu cerem nimănui nimic. Tot ceea ce discutăm aici este de fapt un gentlemen agreement pentru că nu e o hotărâre pe care să o supunem prefecturii. În fiecare lună, preşedintele de şedinţă va prezenta un bilet cu numerele pe care voi le aprobaţi şi care va costa 200 de lei, bilet în formula de 9 numere cu codul 48", le-a explicat Adrian Stan consilierilor prezenţi la şedinţa de ieri.

Singurul care s-a opus a fost consilierul PDL Florea Constandin, contracandidatul primarului la alegerile din 2008. Constandin a propus, în schimb, ca suma de 20 de lei din indemnizaţile consilierilor să fie dată pentru paza liceului din oraş, unde săptămâna trecut un elev ar fi fost agresat de un intrus.

Aceleaşi numere, jucate mai multe săptămâni

Ceilalţi nouă consilieri au votat pentru aprobarea proiectului, iar, la final, fiecare consilier a ales un număr, urmând ca până la următoarea şedinţă de consiliu să se joace, în fiecare săptămână, numerele 43, 21, 9, 11, 5, 4, 12, 35 şi 24. "Suntem totuşi realişti, ştim care e şansa noastră de a câştiga, dar să dea Dumnezeu să câştigăm chiar de săptămâna viitoare", a spus primarul Adrian Stan.

La rândul lor, consilierii sunt şi ei optimişti. "Numărul meu este 11, ales aleatoriu din clopotul lui Gauss care e tot un joc de noroc, de aceea merg pe această idee. E ca în bancul ăla cu îngerul, ia-ţi bilet şi vei câştiga", ne spune râzând consilierul Edvin Abdula.

Cu puţine excepţii, localnicii din Techirghiol par să fie de acord cu decizia consilierilor locali. O localnică ce nu a jucat în viaţa ei la Loto îi propune primarului numărul 56 pentru că i-a adus noroc "acum 20 de ani, când am câştigat la Caritas 40 milioane lei, erau bani atunci". Iar când află că trebuie să aleagă doar până la 49, îi propune numărul 4, ziua când s-a născut.

"Preşedintele de şedinţă va prezenta un bilet cu numerele pe care le aprobaţi (consilierii locali – n.r.)."

ADRIAN STAN, primar Techirghiol