Primarul cu statuie - micul Ceauşescu de la Belciugatele

Primarul cu statuie - micul Ceauşescu de la Belciugatele

Petre Dinei şi-a pus numele pe gardul cârciumilor sale ca să ştie lumea că-i jupân. Primarul duce un război de 20 de ani cu familia viceprimarului. Oamenii spun că e un dictator paranoic.

Are 62 de ani şi e primar de aproape 30 de ani. Sătenii spun depre el că e un tiran. Un Ceauşescu de Belciugatele. Are o avere colosală. Acum vreo doi ani, în declaraţia sa de avere figurau un depozit bancar de două milioane de euro şi câteva sute de hectare de teren. Mai are şi două restaurante cu spaţii de cazare şi piscină, başca un supermarket.

Ultima dată a ieşit primar la mustaţă, cu doar câteva voturi în plus. Îi sare ţandăra dacă-l contrazici şi înjură ca la uşa cortului. Sătenii se tem de el. A botezat o stradă cu numele lui bunică-su, o staţie de autobuz cu numele lui şi, mai nou, în grandomania sa, şi-a făcut statuie. Îl cheamă Petre Dinei, la bază e tractorist şi îşi conduce urbea cu mână de fier.

“Numele proştilor pe toate gardurile!"

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de Crăciun, Petre Dinei, primarul de Belciugatele, a dat sfoară în judeţ că-şi dezveleşte bustul în parcarea propriului restaurant. A chemat şi popa să i-l sfinţească. A venit chiar şi Miron Cozma, care îi e prieten. "A fost şi protopul de la Lehliu şi mai mulţi poliţişti din conducerea IPJ Călăraşi", spune viceprimarul Gabriel Gurlui. După aia s-a lăsat cu chef monstru.

La fel ca în septembrie când a sfinţit o troiţă cât toate zilele. Tripticul e amplasat unde se unesc două laturi ale gardului ce înconjoară restaurantele primarului. Gardul, din beton şi fier forjat, e inscripţionat, obsesiv, din cinci în cinci metri, cu numele său: Dinei, Dinei, Dinei.... Să ştie lumea cine-i jupân la Belciugatele. Un nene care dădea zăpada din faţa curţii râde hâtru când e pus să-şi dea cu părerea despre isprava primarului: "Numele proştilor pe toate gardurile!".

Războiul din primărie

"Are ieşiri necontrolate! Mi-a oprit salariul de trei ori şi mi l-a dat numai după ce am făcut balamuc. Nici n-avea dreptul, că nu-s în subordinea lui! Le e frică oamenilor de el. La alegeri a stat în secţia mare din Belciugatele şi-i teroriza... I-a pus pe oameni şi înainte, şi după vot să jure pe Biblie că sunt cu el! A influenţat consiliul local să boteze o stradă cu numele lu’ bunicu-său, Călin Dinei. La fel - o staţie de autobuz şi acum şi-a făcut statuie! Părerea mea e că are probleme psihice. Nu-s medic, dar după comportamentul său, după cum jigneşte lumea, după ieşirile sale e paranoic!", izbucneşte viceprimarul Gabriel Gurlui când e întrebat de Petre Dinei.

Vicele e în conflict deschis cu edilul comunei din Bărăgan. Fratele său a fost contracandidatul lui Dinei la primărie. În noiembrie 2009, a luat o bătaie soră cu moartea şi-l bănuieşte pe primar că ar fi ordonat ciomăgeala. "M-a atacat unu’ cu o rangă, la Fundulea! Mi-a spart capul, mi-a rupt muşchiul gambei drepte şi mi-a luxat un umăr! Cred că Dinei a comandat atacul. Îl ameninţasem că mă duc la Palatul Victoria cu dosarele unor licitaţii care nu mi se păreau legale", oftează vicele, de meserie profesor de matematică.

“Lasă-ne, dom’le... Vrei să ne ţină numa’n amenzi?"

Bustul de bronz al primarului Dinei stârneşte zâmbete ironice printre săteni. "E o megalomanie cu bani câştigaţi uşor. Cine-şi permite pe vremurile astea să-şi facă statuie!?", e siderată Alexandrina Ionescu, tehnician agronom de profesie, în prezent consilier local.

"Nu e normal nici cu troiţa aia. Ele se fac la răscruce de drumuri, nu pe gard, şi la iniţiativa bisericii. Nici strada cu numele bunicului său nu e în regulă. A fost un ţăran amărât, nicidecum o personalitate", enumeră femeia alte dovezi ale maniei grandorii a primarului de Belciugatele. La birtul de pe strada principală, oamenii îşi dau coate şi mustăcesc când sunt întrebaţi de realizările lui Petre Dinei: "Lasă-ne dom’le în pace... Vrei să ne ţină ăsta numa’ în amenzi!".

"Slujesc societatea de 30 de ani de când sunt primar şi societatea nu mi-a făcut statuie, eu mi-am făcut-o! Ca răsplată! Megalomanie înseamnă altceva.", PETRE DINEI, primar de Belciugatele

PIETATE. Troiţa lui Petre Dinei a costat peste 20.000 de euro

EVOLUŢIE

Petre Dinei a fost tractorist, şofer şi apoi primar. Înjură ca un birjar, dar asta nu l-a împiedicat să fie şef de comună 30 de ani. Zice că dacă Paul Everac şi-a făcut statuie, merita şi el una

Lexicul lui Petre Dinei conţine toate acele cuvinte pe care le ştim cu toţii, dar care nu pot fi tipărite. A fost la bază tractorist şi, mai apoi, şofer. Comuniştii l-au uns primar în anii ’80 şi, de atunci, n-a mai părăsit primăria. După Revoluţie s-a ales primar pe listele ţărăniştilor pentru ca, în 2000, să adere la PSD. N-a stat la pesedişti decât un mandat şi, oportunist, acum e la PDL.

L-am găsit pe primarul Dinei, în miezul zilei, la el în cârciumă. La primărie erau doar secretara şi vreo doi funcţionari. Bustul din parcare era curăţat de zăpadă. Pe placa de marmură de pe soclu e inscripţionat un epitaf cu rimă încrucişată al cărui autor e însuşi Petre Dinei. Primarul tocmai ce se încumetrea cu nişte romi din Săruleşti. De dimineaţă le botezase puradelul şi erau la petrecere.

Aflase că nişte ziarişti se plimbau prin sat şi era tare nervos. Mai bine de jumătate de oră a vorbit la telefon înjurând la fiecare jumătate de minut. Voia să afle cu cine vorbiseră reporterii. Era sigur că vicele îl dăduse în primire. Aşa că şi-a băgat şi şi-a scos în tot neamul preopinentului său. După ce şi-a epuizat arsenalul de blesteme s-a uitat şi la noi: "Cu voi n-am nimic. Mâncaţi şi voi o pâine!". "Rămân în eternitate!"

"O să fac un ceareu’ că am terminat banii, că i-am dat pe statuie şi o să-mi iau un elicopter, să zbor cu el peste ăia care mă muşcă de c... şi o să mă piş pe ei!", izbucneşte primarul din Belciugatele. Zice că l-a făcut pe banii lui. "Un artist din America, român de-al nostru, Aurel Cafengiu, a fost aici şi mi-a zis: «Dom’ primar, dumneata meriţi să-ţi faci statuie!». Şi-a făcut şi Everac care nu-i un fraier, e om de cultură! Mi-a făcut mulajul din ipsos şi am turnat-o în bronz la Fondul Plastic din Băneasa. A costat 1.500 de euro", istoriseşte primarul cu statuie.

E dezamăgit când află că, de fapt, modelul de primar cu statuie l-a patentat omologul său din Prundeni, judeţul Vâlcea: "Nu mă simt ciudat, sunt foarte fericit şi satisfăcut. Megalomanie înseamnă altceva! Slujesc societatea de 30 de ani, de când sunt primar, şi societatea nu mi-a făcut statuie, eu mi-am făcut-o! Ca răsplată! După ce mori, trei zile te vorbeşte lumea şi familia şi dup’aia te uită! Cu asemenea lucrare de artă rămân în eternitate!", se explică Petre Dinei.

Ghiulul, strada bunicului şi războiul de douăzeci de ani cu clanul vicelui

La întrebarea dacă averea şi-a făcut-o din salariul de primar, Petre Dinei e direct şi plastic: "Ete p..., din salariu!". Are o mustăcioară "pe oală", o brăţară ca o cătuşă la mâna dreaptă, verigheta şi-o ţine pe degetul mic de la mâna stângă, iar ghiulul din aur nu putea lipsi de pe inelarul de la dreapta. Lexicul îi e colorat şi porcos. La fiecare zece cuvinte îi scapă câte o obscenitate care ar face să roşească şi un birjar. "A fătat o ţigancă şi azi i-am botezat ţigănuşul! Sunt d-ăia cu corturi de la Săruleşti", ne introduce în atmosferă proaspătul naş.

Despre strada cu numele bunicului zice că nu el, ci consiliul local a hotărât aşa: "Consilierii au votat aşa. Era plugar de frunte! Numele staţiei de autobuz tot consiliul l-a pus". De troiţa cu pricina spune că e tot din banii lui: "Am făcut-o pe cheltuiala mea, pe terenul meu. A costat douăj’ şi ceva de mii de euro. Am pus Dinei pe gard, să ştie lumea că-i proprietatea mea. Aia cu numele proştilor pe toate gardurile era valabilă pe vremea când nu era proprietate privată!". Brusc îşi aduce aminte de vicele său: "Ăsta cu doi fraţi de-ai lui au candidat de patru ori împotriva mea. De patru mandate se ţine de p... mea!". Încheie gata să dea în clocot: "Dacă nu scrieţi aşa cum vă zic io, vă dau în judecată!".

"O să fac un ceareu’ că am terminat banii, că i-am dat pe statuie şi o să-mi iau un elicopter, să zbor cu el peste ăia care mă muşcă de c... şi o să mă piş pe ei.“PETRE DINEI, primar de Belciugatele

IN MEMORIAM. O stradă din Belciugatele are numele bunicului primarului, ex-plugar de frunte