Primaria a dat, Constanda a luat, Satul Francez s-a adjudecat

Primaria a dat, Constanda a luat, Satul Francez s-a adjudecat

Schimbul de terenuri dintre municipalitate si Costica Constanda a fost aprobat ieri de consilierii generali PD, PD-L, PNL si PRM, cu 32 de voturi „pentru” fata de patru abtineri ale consilierilor conservatori.

Decizia il face stapan pe Costica Constanda pe jumatate din Satul Francez, respectiv 18 vile si trei blocuri, si reda municipalitatii 28.500 de mp din Parcul Bordei.

Discutiile au fost furtunoase, initial consilierii liberali declarand ca sunt impotriva schimbului, pe motiv ca intelegerea nu salveaza intregul parc, iar cei 5.000 de mp ramasi in proprietatea unor necunoscuti ar putea sa fie ocupati de constructii in acelasi Parc Bordei.

Presati de cifre

Ne puteți urmări și pe Google News

Consilierii conservatori au pus problema valorii vilelor pe care le va primi Constanda: „De unde stim noi cat valoreaza aceste vile?”, a intrebat un consilier PC. „Ce conteaza!?”, i-au raspuns in cor mai multe voci democrate, dornice sa voteze mai repede schimbul. Dupa ce s-au acuzat reciproc de demagogie si au facut un circ din dezbaterea chestiunii, consilierii au recurs la votul uninominal, dovedindu-se „pentru” chiar si liberalii care, verbal, se declarasera impotriva.

Surprinzatoare a fost pozitia secretarului Consiliului General, Tudor Toma, care pe tot parcursul dezbaterilor le-a aratat pisica tuturor consilierilor, spunandu-le ca, daca nu voteaza hotararea asa cum a fost ea conceputa de avocatii lui Constanda, conturile primariei vor fi executate a doua zi (azi, 18 ianuarie) cu 30 de milioane de euro, valoarea despagubirilor si penalitatilor cerute de omul de afaceri pentru ca a fost lipsit de uzufructul proprietatii sale timp de patru ani.

Vilele vor putea fi demolate

In aceeasi nota s-a situat si indemnul primarului Videanu: „Daca municipalitatea va fi executata, eu va promit ca in 24 de ore ma voi indrepta impotriva Consiliului!”.

Costica Constanda nu a fost prezent la sedinta de improprietarire, desi fusese toata dimineata in primarie, negociind pana in ultimul moment perfectarea hotararii. El este mare castigator al acestui targ, chiar daca primarul Videanu insista ca afacerea e profitabila pentru primarie.

„Noi am castigat 28.500 de mp in Bordei, evaluat de domnul Constanda la 6.000 de euro/mp, si am dat 28.500 de mp in Satul Francez, evaluat cam la 1.900 euro/mp. Plus ca am scapat de executarea silita a conturilor”, socoteste Videanu. El omite sa spuna insa ca, spre deosebire de Parcul Bordei, neviabilizat, unde constructiile necesita pregatiri costisitoare ale terenului, Satul Francez este deja un cartier dotat cu utilitati si constructii, pe care Constanda le va putea demola ca sa construiasca blocuri de maximum sapte etaje.