Evenimentul Zilei > Justitie > Prima rundă de cătuşe: Costiniu, Locic şi Căşuneanu
Prima rundă de cătuşe: Costiniu, Locic şi Căşuneanu

Prima rundă de cătuşe: Costiniu, Locic şi Căşuneanu

Procurorii ar putea continua seria reţinerilor cu alte persoane cercetate în dosarul „Voicu”.

Nume grele din justiţie şi afaceri încep să cadă precum piesele de domino, după arestarea pentru 30 de zile a senatorului PSD Cătălin Voicu.

Ieri, au ajuns în arestul poliţiei afaceriştii Costel Căşuneanu şi Marius Locic, precum şi judecătorul Florin Costiniu. Aseară, ei au fost prezentaţi judecătorului Corina Jîjie, despre care presa a relatat că ar fi soţia subprefectului de Dâmboviţa, un apropiat al PSD (partid din care face parte şi senatorul Cătălin Voicu, arestat deja în acest dosar).

Aceasta a decis însă judecarea cererii de arestare preventivă abia pentru azi la ora 8.00, odată cu luarea în discuţie a cererii lui Cătalin Voicu de eliberare sub control judiciar.

În acest moment, doar trei învinuiţi în dosarul Voicu sunt cercetaţi în libertate: judecătorul Cristian Jipa, comisarul-şef Mihai Călinescu, adjunctul şefului Poliţiei Române, şi senatorul PSD Alexandru Mazăre.

Dacă în privinţa reţinerilor nu există însă certitudini, surse judiciare au dat asigurări că maratonul audierilor va continua, săptămâna viitoare, cu Mircea Geoană, Marian Oprişan, Manuela Mitrea şi Maria Schutz.

Până la o nouă mişcare spectaculoasă a anchetatorilor, cătuşele purtate, ieri, de judecătorul Florin Costiniu au fost primite ca o palmă de tinerii magistraţi. Nu însă şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).     

„SPECTACOL” LA DNA

Duba i-a aşteptat cu motorul pornit      

La sediul DNA s-a ţinut ieri un adevărat maraton al audierilor, cu final oarecum aşteptat. Între două drumuri, duba poliţiei şi-a aşteptat „clienţii” cu motorul pornit.

Ora 10.00. Soseşte omul de afaceri Costel Căşuneanu. Destul de destins, aparent optimist. E întrebat de ziarişti dacă se teme. „De ce să-mi fie teamă? N-am făcut nimic rău”, răspunde omul de afaceri.

Ora 10.50. Vine şi Locic, fără avocat. Nu face declaraţii.

Ora 11.55. Judecătorul Costiniu coboară din maşină departe de sediul DNA. Îşi sărută soţia, ca pentru o despărţire mai îndelungată, şi se îndreaptă, sigur pe el, către jurnalişti. E zgârcit în declaraţii pentru că vrea să fie punctual în faţa procurorilor. „E o procedură judiciară care-şi urmează cursul”. Deranjat de mulţimea de microfoane, completează ironic: „Nici dac-aş fi scris 30 de cărţi nu eram filmat atât…”.

Ora 14.20. Marius Locic iese încătuşat şi e urcat în dubă.

A refuzat să facă vreo declaraţie în faţa procurorilor, pe motiv că avocatul său nu se află în ţară.

Cererea de a fi reprezentat de apărătorul ales i-a fost refuzată de anchetatori, întrucât primise un avocat din oficiu.

Ora 17.15. Florin Costiniu şi Costel Căşuneanu ies legaţi cu aceeaşi pereche de cătuşe. Omul de afaceri e în continuare zâmbitor. Costiniu urcă în dubă greu, are nevoie de ajutor.

Au rămas: judecătorul Jipa, poliţistul Călinescu şi fratele Mazăre

Dată fiind seria reţinerilor făcute de procurorii anticorupţie în ultimele zile, dar şi informaţiile furnizate, ieri, de surse judiciare, lista celor aruncaţi după gratii ar putea continua. Deocamdată, dintre cei cercetaţi oficial de anchetatori au rămas „pe lângă”: judecătorul Cristian Jipa, de la Curtea Supremă, comisarul-şef Mihai Călinescu, adjunctul şefului Poliţiei Române, şi senatorul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei.

Dacă, în cazul magistratului Jipa, anchetatorii au nevoie de avizul CSM, în cazul comisarului Mihai Călinescu, lucrurile par să stagneze din cauza „stării precare de sănătate a acestuia”. De altfel, şi ieri oficialii Internelor au transmis că ancheta internă care ar trebui să-l vizeze pe Călinescu e blocată întrucât acesta se află în continuare în concediu medical.

Deşi Călinescu a negat că ar fi dat curs cererii lui Cătălin Voicu de a interveni pe lângă subalternii săi pentru a obţine o soluţie favorabilă lui Marius Locic în dosarul de înşelăciune în care acesta era anchetat penal, procurorii subliniază în referatul prin care au cerut arestarea senatorului PSD: „Călinescu Mihai a dat curs cererii inc. Cătălin Voicu organizând în biroul său din sediul IGPR o întâlnire la care au participat directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, Dan Bucur, şi Marius Locic”.

Poate şi pentru faptul că încercarea lui Călinescu de a-l scoate basma curată pe Locic nu a dat rezultate, Dan Bucur nu a fost pus sub acuzare în acest caz. Cert e că, imediat după audierea acestuia din urmă de către anchetatori, ministrul internelor Vasile Blaga susţinea public că, în cazul lui Bucur, s-ar fi făcut o confuzie.

Oricum, maratonul audierilor va continua, zilele următoare, cu Mircea Geoană, Marian Oprişan, Manuela Mitrea şi Maria Schutz.       

„E o procedură judiciară care-şi urmează cursul. (…) Nici dac-aş fi scris 30 de cărţi nu eram filmat atât.“,
FLORIN COSTINIU, inculpat

7ore 
au durat audierile desfăşurate ieri în cazul „Voicu”