„Prima casă”, extins şi în agricultură

„Prima casă”, extins şi în agricultură

Executivul intenţionează să extindă mecanismul de garantare a creditelor utilizat la programul “Prima casă” şi în alte domenii ale economiei, precum agricultura, a anunţat ieri premierul Emil Boc, ca parte a programului anti-criză.

“Programul «Prima casă» se conturează a fi un succes. Acelaşi mecanism, prin utilizarea garanţiilor guvernamentale, dorim să îl multiplicăm şi în alte domenii ale economiei. Avem în vedere agricultura, administraţiile locale, pentru a putea fi sprijinite să implementeze absorbţia fondurilor europene, precum şi alte ramuri ale economiei”, a declarat Boc, fără a oferi mai multe detalii.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat că extinderea programului se face pentru a ajuta companiile sau administraţiile locale aflate în lipsă de lichidităţi, pentru implementarea de proiecte, de pildă a celor cu finanţare europeană. “Vom avea în continuare în vedere utilizarea mecanismului de garantare, în plafoane bine stabilite, pentru proiecte publice cu efect multiplicator. Asta e ideea”, a spus Pogea.

Agenţiile guvernamentale vor fi reduse la jumătate

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, premierul a anunţat că executivul are în vedere reducerea la 50% a numărului agenţiilor guvernamentale, prin desfiinţarea şi comasarea lor, cu excepţia celor negociate cu CE, de exemplu Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei sau Agenţia pentru reglementarea şi monitorizarea achiziţiilor publice (ANRMAR).

Termenul până la care vor fi alese agenţiile ce urmează să fie restructurate este 15 iulie, potrivit lui Boc.

PENTRU FIRMELE ÎN PRAG DE FALIMENT   Amnistie fiscală pe o perioadă de şase luni

Firmele care până la 30 septembrie 2008 au fost bun-platnice iar acum se află în procedură de executare silită, din cauza crizei, vor fi scutite pe o perioadă de şase luni de la plata taxelor către stat. Decizia a fost luată ieri de guvern, a anunţat premierul Boc.   „Venim în sprijinul acestor firme în felul următor: amânăm plata obligaţiilor fiscale pe o perioadă de 6 luni de zile cu condiţia ca aceste firme să-şi achite obligaţiile scadente în fiecare lună” a explicat şeful executivului.

El nu a menţionat câte firme ar putea beneficia de această scutire, o sumă estimată şi nici dacă se încalcă sau nu legislaţia referitoare la acordarea ajutoarelor de stat. Totodată, guvernul intenţionează să ramburseze în termen de 45 de zile TVA-ul către firme, având prioritate cei care au cea mai mare “vechime” pe lista de aşteptare.

Premierul a mai anunţat că are în vedere, ca plan anti-criză, sprijinirea firmelor care angajează şomeri, prin reducerea pe o perioadă de nouă luni a cheltuielilor cu contribuţiile sociale ale acestora. “Măsura trebuie discutată cu reprezentanţii FMI şi ai CE”, spus Boc.   În ceea ce priveşte legea de salarizare, ministrul finanţelor a menţionat că aceasta nu a fost discutată în şedinţa de ieri a guvernului.