Prima bancă publică de celule stem din România

Prima bancă publică de celule stem din România

Prima bancă publică de sânge placentar din ţara noastră, la care au acces gratuit, toţi cetăţenii români, funcţionează, din această săptămână, la Cluj, se arată într-un comunicat al Cord Blood Center. Sângele placentar se recoltează la naştere, din cordonul ombilical, şi conţine celule stem, folosite în special în cazuri de leucemie.

Atunci când o persoană bolnavă are nevoie de un transplant, poate apela în mod gratuit la un donator aflat în baza de date a băncii. Dacă testul compatibilităţii este trecut, bolnavul are acces la grefa de transplant aflată în proprietatea băncii.

În Europa, sângele placentar este stocat în sistem de bancă privată şi bancă publică. Cei care apelează la banca privată au posibilitatea de a-şi păstra, contra cost, unităţile de sânge colectate doar pentru copilul lor sau pentru o rudă apropiată.

Femeile care vor să depoziteze celulele stem în banca privată, trebuie să plătească peste 3.200 de lei pentru recoltare şi procesare, la care se adaugă o taxă de peste 17 euro, pentru întreţinerea celulelor în banca privată.

În momentul de faţă, o femeie care naşte are trei opţiuni cu privire la sângele placentar: să păstreze unităţile de sânge, contra cost, să le doneze sau să refuze donarea, caz în care sângele placentar va fi aruncat la naştere, împreună cu placenta.

În luna iulie 2008, a fost inaugurată, tot la Cluj, prima bancă privată de sânge placentar, înfiinţată de Cord Blood Center România şi Fundaţia Eurocord România. Banca publică deschisă luna aceasta a fost înfiinţată de Fundaţia Eurocord România, datorită campaniei de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit.

 

Ne puteți urmări și pe Google News