Prim-procuror, în sprijinul poliţistului lui Beinur

Prim-procuror, în sprijinul poliţistului lui Beinur

PREMIERĂ ÎN JUSTIŢIE. Şefa Parchetului Judecătoriei Mangalia a trimis instanţei un document în care-l "spală" pe comisarul-şef Cristinel Niţoi, acuzat că ar fi protejat interlopi periculoşi din Constanţa.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, Octavia Toader ar putea intra în analele justiţiei, la capitolul "aşa nu". Aşa susţin surse din magistratură, care au categorisit drept "incalificabil şi fără precedent" gestul acesteia de a sări, cu "referinţe oficiale", în ajutorul comisarului-şef Cristinel Niţoi - arestat pentru că ar fi acoperit fărădelegile mai multor clanuri interlope care ar fi ajuns să facă legea în judeţul Constanţa, printre care s-ar număra nu doar gruparea condusă de Nuredin Beinur, ci şi membrii unei reţele intrate în vizorul anchetatorilor pentru trafic de carne vie. "Nu au fost semnalate aspecte negative în activitatea comisarului"

Concret, potrivit unui document ataşat la dosarul lui Niţoi, aflat deja pe rolul instanţei, prim-procurorul Octavia Toader (de altfel, vecină cu poliţistul, după cum au explicat chiar colegi ai acestuia din urmă), a trimis instanţei - prin intermediul avocatei acestuia, un document prin care încearcă "să-i spele imaginea comisarului".

"Documentul ar fi putut cântări, e drept, destul de «greu» în încercarea de a-i convinge pe magistraţi că poliţistul nu reprezintă un pericol social iminent şi, prin urmare, poate fi cercetat în libertate. Cu atât mai mult cu cât poartă semnătura şi ştampila unui procuror-şef. De altfel, Curtea de Apel Bucureşti a şi luat o astfel de decizie, infirmată ulterior de magistraţii Curţii Supreme", a explicat pentru EVZ importanţa documentului un magistrat specializat în Drept Penal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe scurt, iată ce notează prim-procurorul în documentul care-i poartă semnătura şi ştampila: "Domnul comisar şef Cristinel Niţoi a colaborat, în calitate de lucrător de poliţie judiciară, cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, în perioada în care a activat la Poliţia municipiului Mangalia şi Poliţia Staţiunii Neptun, în cadrul formaţiunilor de investigaţii criminale din cadrul acestor unităţi. În această perioadă, a desfăşurat activităţi specifice muncii de poliţie judiciară, dovedind o implicare susţinută în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi operativitate în efectuarea activităţii de cercetare penală în cauzele instrumentate".

Procurorii au arătat însă, cu documente, "dublate" de mărturii şi interceptări ale unor convorbiri telefonice, cum a acoperit cel care ar fi trebuit să aplice legea - şi care se cataloga pe sine drept un adevărat "interlop" - ilegalităţile comise de clanul "Beinur". "În plus, poliţistul nu a ezitat să comită la rându-i fapte penale pentru a sprijini activităţile membrilor grupării conduse de fraţii Beinur şi Erchin Nuredin", subliniau, cu mai bine de o lună în urmă, colegii de la Parchetul General ai procurorului Octavia Toader.

În sfârşit, aceasta din urmă şi-a încheiat recomandarea către instanţă astfel: "Colaborarea cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a fost una foarte bună, domnul comisar-şef Cristinel Niţoi îndeplinind cu promptitudine sarcinile trasate de procurorii acestu parchet, fără a fi semnalate aspecte negative privind activiatea acestuia".