Judecătorii de la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie au decis astăzi să o elibereze din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj pe prim procurorul Adriana Moldovan, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, arestată săptămâna trecută pentru corupţie.
Magistraţii au decis că nu există probe suficiente care să demonstreze vinovăţia prim procurorului Adriana Moldovan şi au decis să anuleze sentinţa emisă de Curtea de Apel Cluj, prin care se dispunea arestarea magistratei pentru o perioadă de 29 de zile.
Adriana Moldovan a declarat pentru EVZ că a fost arestată fără a exista probe suficiente la dosar. „Probabil că judecătorii de la instanţa supremă au ţinut cont că după ce am fost arestată s-au obţinut probe noi, care îmi demonstrau nevinovăţia. Nu mă pot plânge de comportamentul gardienilor, dar condiţiile din arestul IPJ Cluj sunt inumane. Nu este lumină naturală şi am stat închisă într-o cameră de trei locuri, cu o altă deţinută de etnie romă”, a povestit magistratul astăzi, la ieşirea din arest.
Probe insuficiente Referitor la probele care o acuză, Moldovan spune că la început anchetatorii DNA au vorbit de patru infracţiuni, dar în final au cerut arestarea doar pentru două.
„Vă spun sincer că nu există probe, iar audierile din zilele următoarea sper să dovedească clar acest lucru. Am fost arestată pentru că aş fi intervenit pe lângă un judecător, pentru un anume Scurtu, care deţine o firmă şi care mi-a construit un podeţ la casa mea. Pentru această lucrare deţin facturi şi instanţe şi totul este în regulă”, a mai spus Adriana Moldovan.
„Nu au vrut să asculte înregistrările”
Acuzaţia oficială adusă de DNA constă în faptul că prim procurorul a intervenit pe lângă judecătorul Petru Rus, de la Judecătoria Năsăud, pentru o obţine o sentinţă favorabilă într-un dosar în care Ion Scurtu cerea să i se recunoască dreptul de proprietate asupra unui teren.
A doua acuzaţie se referă la instigare la fals intelectual. „Am fost acuzată că am participat la o şedinţă de judecată unde eram incompatibilă. La acea şedinţă m-am ridicat în picioare şi am plecat din sala de judecată. Dosarul a fost judecat fără procuror şi s-a amânat. Procurorii DNA nu au vrut să asculte înregistrările video şi audio care sunt la sediul instanţei. A fost, nu ştiu ce să zic, o copilărie sau o prostie că grefierul a trecut un alt procuror că ar fi participat la dezbateri”, a mai comentat magistratul Moldovan.
În actul de acuzare, la acest capitol, se arată că magistratul a participat în sala de judecată ca şi acuzator într-un dosar unde unul dintre acuzaţi era apărat chiar de fiul ei, avocatul Stelian Mureşan.
Adriana Moldovan a acuzat faptul că întreg dosarul are la bază răzbunarea unui alt procuror de la instanţa de la Năsăud, Ileana Ancu.
CITIŢI ŞI: