O companie europeană care se ocupă cu îmbogățirea uraniului a reluat expedierile de deșeuri extrem de toxice și radioactive din Germania în Rusia, a avertizat Greenpeace Russia.

Compania Urenco și compania nucleară rusă Rosatom au oprit importurile de deșeuri radioactive din Germania în 2009, după ce s-a dezvăluit că deșeurile au fost depozitate în aer liber.

Mass-media germană a raportat marți că Urenco a reluat exporturile de compus toxic folosit pentru îmbogățirea uraniului, trimițând până la 3600 de tone către Rusia centrală în perioada mai-octombrie 2019.

“Rusia nu trebuie să devină un cimitir radioactiv pentru restul lumii”, a declarat Rashid Alimov, șeful campaniei pentru energie a Greenpeace, solicitând divulgarea documentelor guvernamentale și sancționarea celor responsabili de reluarea transporturilor, scrie Moscow Times.

Urenco plănuiește să trimită 12.000 de tone de hexafluorură de uraniu în Rusia, până în 2022, potrivit Die Tageszeitung.

Greenpeace estimează că Rusia a stocat un milion de tone de hexafluorură de uraniu, un deșeu denumit „reziduu”

Viaceslav Alexandrov, șeful filialei operatorului de gestionare a deșeurilor radioactive din Novouralsk, unde Urelco ar fi trimis deșeurile, a declarat că Rusia a interzis importurile de deșeuri nucleare și s-a declarat uimit de avertismentul Greenpeace.

În comentariile sale pe site-ul de știri Znak.com, Alimov a fost de acord cu Alexandrov că „Rusia respectă formal legea”, dar a spus că aproximativ 90 la sută din „reziduurile” importate rămân în Rusia.