Evenimentul Zilei > Actualitate > Prezentare de modă pe timp de pandemie –  un singur spectator
Prezentare de modă pe timp de pandemie –  un singur spectator

Prezentare de modă pe timp de pandemie –  un singur spectator

Zilele trecute casa Chanel a avut prezentarea colecției “Métiers d'Art 2020/2021”, care s-a desfășurat în sala de bal a castelului Château de Chenonceau, un castel din Valea Loarei, supranumit și Le Chateau des Dames - Castelul Doamnelor. 

Istoria sa este strâns legată de femeile legendare care au locuit acolo: Katherine Briçonnet, Diane de Poitiers, Catherine de Medici, Louise de Lorraine, Gabrielle d’Estrées și Louise Dupin.

În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Catherine de Medici a dat acestei reședințe splendoarea Renașterii. Drept dovadă, numeroase inscripții ale monogramei ei rămân vizibile în decorul castelului: două C-uri întrețesute care au o asemănare uluitoare cu C-ul dublu pe care Gabrielle Chanel l-a prezentat încă din 1921 pe dopul parfumului CHANEL N ° 5.

Dincolo de emblematicul CC, ecourile istoriei bogate a castelului întâlnesc lumea CHANEL în nuanțele alb-negru ale plăcilor din „Galeria Regală”, aspectul leului, simbolul iubit al lui Gabrielle Chanel, tapiserii brodate în care se regăsesc grădinile castelului.

Pe lângă modelele ce au defilat pe culoarele castelului (alături de echipa din culise, de peste 300 persoane), singurul participant părea a fi actrița americană Kristen Stewart. În videoclipul prezenta pe site-ul casei, primul lucru care apare, după o imagine a castelului la apus, este actrița, îmbrăcată în negru și perle, ocupându-și politicos locul pe o bancă de lemn înainte de începerea spectacolului. Pe măsură ce modelele defilau, camera s-a îndepărtat de Stewart, care a dat o performanță incredibil de convingătoare ca „invitat care urmărește cu grijă din primul rând”.

 

Directorul artistic al casei Chanel, Virginie Viard, a selectat Château de Chenonceau, cunoscut și sub numele de „Château des Dames”, nu doar datorită coincidenței logo-ului prezent în încăperile castelului, ci și datorită moștenirii femeilor puternice care l-au locuit de-a lungul anilor. „În adâncul locului, acest loc face parte din istoria Chanel”, a spus Viard, menționând că însăși Coco Chanel a fost inspirată direct de măreția și simplitatea femeilor renascentiste.

În ceea ce privește referințele pentru această colecție specială, Viard a declarat: „Este undeva între un film de animație și filmele pe care le priveam când eram copil … Femeile din ele erau întotdeauna destul de sexy. De asemenea, am fost extrem de inspirată de podeaua din șah din sala de bal, Catherine de Medici, Coco Chanel – este un amestec de de toate. „

Castelul a apărut redat pe centurile late din strasuri, în timp ce plantele din grădinile acestuia au apărut ca broderii delicate pe reverele blazerului și în tricotaje. Modelele cu coafuri în valuri și machiaj greu, cu ochi negri, purtau, de asemenea, bijuterii și accesorii potrivite pentru un regal din secolul al XVII-lea: bentițele pentru cap erau înfrumusețate cu ciorchini de perle suspendate, corsete brodate ce semănau cu cuști de pietre prețioase, pantofi ce aminteau de încălțările curtezanelor, poșete în culori vibrante și îmbogățite cu perle și strasuri.

 

La fel ca orice colecție Métiers d’Art, și aceasta a constituit o expunere și celebrare a celor 38 de ateliere specializate care furnizează casei Chanel cele mai bune tehnici artizanale, cum ar fi broderii manuale și tricotaje specializate. Când Virginie Viard a apărut la sfârșitul spectacolului, singurul spectator al showului, Kristen Stewart, s-a ridicat în picioare și a aplaudat-o, la fel ca ca la finalul unei prezentări obișnuite.

Așadar, și în acest moment neobișnuit, acela al unei pandemii, marile case de modă își respectă numele și moștenirea. Și e bine că e așa, raportarea la tradiția și valorile cu care suntem obișnuiți fiind binevenită în aceste vremuri tulburi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.