Preţurile terenurilor au scăzut cu până la 50% în 7 luni

Preţurile terenurilor au scăzut cu până la 50% în 7 luni

Pentru că nu au clienţi şi vând loturile foarte greu, mulţi proprietari au ales să nu le mai scoată la vânzare. Cei care au nevoie de bani sunt dispuşi la negocieri de până la 20%.

Preţurile terenurilor au scăzut cu procente între 10 şi 50% de la începutul acestui an, dar cu toate acestea se fac foarte puţine tranzacţii. Cei care au bani preferă adesea să-şi cumpere casa gata ridicată şi adusă în stadiu "la gri", pentru că preţurile sunt destul de accesibile - în jurul Capitalei, acestea au ajuns până la 350 de euro/mp.

Negociere de până la 20%

Clienţii care totuşi îşi doresc o locuinţă după gustul lor caută loturi mici, de circa 250-300 mp, dotate cu utilităţi - respectiv energie electrică şi gaze naturale, preferabil şi canalizare. Proprietarii sunt dispuşi să negocieze destul de mult, în special atunci când este vorba despre tranzacţii în numerar.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În negocierile directe dintre proprietari şi clienţi, preţurile scad şi cu 20%", spune Daniel Chitafes, de la compania de consultanţă imobiliară Re/max. Potrivit acestuia, preţurile depind foarte mult şi de apropierea faţă de şoselele asfaltate. În marile oraşe, importante sunt şi ve cinătăţile, dar şi apropierea de zonele comerciale.

Tranzacţiile se realizează acum în mai multe luni

Ceva mai mult succes în jurul marilor oraşe au loturile de case din cadrul complexurilor deja amenajate.

"Sunt unele în Pipera, de exemplu, unde preţul este de 250 de euro/mp, dar dispun de toate utilităţile şi oferă facilităţi referitoare la proximitatea spa ţiilor comerciale, administrarea zonei", spune Mădălina Manoilă, un alt broker.

Specialiştii spun că aceasta este o perioadă bună pentru investiţii, dar situaţia economică din ultima perioadă a paralizat aproape complet acest gen de tranzacţii. Chiar şi atunci când au loc, acestea durează foarte mult - până la trei, chiar patru luni. "Şi asta cu toate că pot fi găsite punctual oferte foarte bune. Un fenomen interesant pe care l-am observat este că numărul anunţurilor cu terenuri de vânzare a scăzut simţitor anul acesta, cu până la 50%. Nemulţumiţi de situaţia din piaţă, mulţi proprietari şi-au retras ofertele sperând într-un viitor mai bun pentru segmentul terenurilor", susţine Daniel Crainic, de la imobiliare.ro.

Mulţi proprietari încă nu vor să accepte preţurile la care îşi pot vinde loturile. În acest caz se află mai ales cei care le-au cumpărat pe bani foarte mulţi şi nu vor acum să piardă din bani.

În Capitală, de exemplu, cele mai multe oferte sunt în Titan, dar şi în Băneasa şi Bucureştii Noi. Loturi disponibile se mai găsesc în Berceni şi pe Calea Călăraşilor. Din punct de vedere al preţului, acestea pornesc de la 300 de euro/mp şi ajung la 450-600 de euro/mp în zona de nord, respectiv 1 Mai, Domenii.

OFERTĂ

Preţurile de strigare ale terenurilor din jurul Capitalei şi din patru judeţe