Evenimentul Zilei > Politica > Președinția își schimbă strategia de comunicare
Președinția își schimbă strategia de comunicare

Președinția își schimbă strategia de comunicare

Noua Administrație Prezidențială are un stil neobișnuit de a difuza informațiile: în locul obișnuitelor comunicate de presă, „știrile” apar sporadic pe paginile de Facebook ale președintelui Iohannis și purtătorului de cuvânt Tatiana Niculescu Bran.

În data de 23 decembrie, în ajun de Crăciun, președintele Klaus Iohannis a vizitat un copil de 14 ani, Ana-Maria, ai cărui părinți se aflau în străinătate și căruia i-a dăruit o tabletă, pentru a putea vorbi cu părinții pe skype. Administrația Prezidențială nu a anunțat această vizită și nu a difuzat niciun comunicat. Pe 24 decembrie, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un comentariu și un scurt filmuleț de la această vizită. Acest mod de a face comunicare este complet diferit de modul în care se difuzau informațiile pe vremea președintelui Traian Băsescu: toată presa primea mai întâi un sms în care era anunțată că pe site și pe mail va fi difuzat un comunicat oficial. De altfel, Tatiana Niculescu Bran(foto dreapta jos) a anunțat pe Facebook, înaintea lui Iohannis, că va fi purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale. Și a continuat să comunice preponderent pe pagina de socializare. De acolo am aflat că este nemulțumită de modul în care arată Palatul Cotroceni „cu canapele de un gust îndoielnic și având mirosul îmbâcsit al hotelurilor comuniste”.

Întâlnirile oficiale

Presa s-a confruntat în ultimele zile cu faptul că întâlniri extrem de importante au fost mai întâi anunțate pe Facebook, de către Tatiana Niculescu Bran. Abia după câteva ore bune, Administrația Prezidențială a dat un comunicat în care au fost preluate identic informațiile oferite deja pe Facebook de purtătorul de cuvânt. Ieri, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta și a avut discuții cu miniștrii de Interne (Mircea Dușa), Externe (Bogdan Aurescu) și Apărare (Gabriel Oprea). Puținele detalii au fost anunțate pe pagina de Facebook a Tatianei Niculescu Bran: „Se discută domeniile de care Președintele este direct responsabil: securitatea națională, apărarea și politica externă”. Ulterior, pasajul a apărut într-un comunicat oficial. În același stil a fost anunțat faptul că Mihai Răzvan Ungureanu va fi consilier onorific al lui Iohannis. Despre întâlnirea cu premierul Ponta am aflat de pe site-ul Președinției abia spre seară, deși ea a avut loc la prânz.

Foștii consilieri prezidențiali, enervați

Purtătorul de cuvânt al Președinției a provocat reacția fostului consilier prezidențial Bogdan Mănoiu, după ce aceasta a afirmat că Palatul Cotroceni trebuie „debaronizat”. „Pentru cine cunoaște partea administrativă a palatului, e cunoscută și austeritatea mediului, o austeritate funcțională care să corespundă funcției principale a spațiului, aceea de lucru. Dacă primii pași ai schimbării sunt rezultatul luptei cu perdelele demodate și tăvile chelnerilor, dacă astea sunt problemele țării, mă îngrozesc la gândul schimbărilor de fond în «România lucrului bine făcut»”, a scris Mănoiu.

Cazul Bjoza, fără reacție

„Evenimentul zilei” a încercat în repetate rânduri să obțină o reacție a Administrației Prezidențiale la decorarea controversată a lui Octav Bjoza, președintele AFDPR. EVZ a întrebat dacă președintele Iohannis i-a cerut explicații consilierului prezidențial Muraru, după acest scandal. Nici purtătorul de cuvânt și nici Andrei Muraru nu au răspuns mesajelor, nici măcar celor transmise pe Facebook.

Unde e ascuns automatul

Un angajat al Administrației Prezidențiale a susținut pentru EVZ că Tatiana Niculescu Bran greșește când susține că la Cotroceni „nu există cantină, nu există nici măcar un chioșc cu napolitane expirate și Coca-Cola”. „Dacă ar fi vizitat Centrul de presă ar fi văzut acolo, în hol, un automat cu cola, napolitane (nu expirate!), ciocolată și chiar și sandwich-uri proaspete. Se pare că nu a avut interes”, a transmis acesta, precizând că angajații din Palat au cerut desființarea cantinei, întrucât mâncarea era scumpă și proastă.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: