Pal Schmitt a fost, în cariera sa sportivă, dublu campion olimpic la scrimă şi membru în Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) până în anul 1983. El este acum acuzat că a plagiat din lucrarea bulgarului Nikolai Georgiev, care a încetat din viaţă în anul 2005, acesta facând la rândul său parte din IOC, unde l-a cunoscut pe Pal Schmitt.

Biroul de presă al preşedintelui respinge acuzaţiile, afirmând că această teză de doctorat este o "lucrare suplimentară", iar faptul că a primit cu summa cum laude, cea mai înaltă distincţie, "vorbeşte de la sine". În declaraţie se mai afirmă că cele mai importante referinţe bibiografice ale ambelor lucrări au fost documentele IOC.

Publicaţia HGV menţionează că lucrarea lui Georgiev este precizată în bibliografia tezei de doctorat a actualului preşedinte maghiar, dar lipsesc notele de subsol şi orice alte trimiteri la textul sursă. Revista maghiară estimează că 180 din cele 215 pagini ale lucrării lui Schmitt au fost copiate din cea a lui Georgiev.

Preşedintele Pal Schmitt a fost ales în anul 2010 de Parlamentul de la Budapesta, pentru un mandat de 5 ani. El a mai fost şi vicepreşedinte al partidului de guvernământ Fidesz, condus în prezent de premierul Viktor Orban.