Preşedintele Bashar al-Assad acuză Turcia că a ajutat teroriştii sirieni

Preşedintele Bashar al-Assad acuză Turcia că a ajutat teroriştii sirieni

Preşedintele sirian Bashar al-Assad acuză Turcia că furnizează sprijin logistic "teroriştilor" sirieni, şi cere guvernului islamic de la Ankara, care vrea plecarea sa de la putere, să nu se amestece în treburile interne ale Siriei.

"Voinţa Turciei de a se amesteca în afacerile interne ale Siriei a plasat-o într-o poziţie care, din nefericire, a făcut-o părtaşă la toate activităţile sângeroase" din Siria, a spus Bashar al-Assad, într-un interviu acordat cotidianului Cumhuriyet, a cărui a doua parte a fost publicată astăzi.

"Turcia a furnizat un sprijin logistic teroriştilor care ne-au ucis poporul", a adăugat Bashar al-Assad, care se confruntă de mai bine de un an cu o revoltă populară.

Siria înregistrează de la mijlocul lunii martie 2011 o mişcare de revoltă reprimată în sânge, care tinde să se transforme în conflict armat, între armată şi soldaţi disidenţi care s-au alăturat Armatei siriene libere (ASL). Colonelul Riad Al-Assaad comandă ASL din Turcia, unde s-a refugiat împreună cu numeroşi soldaţi dezertori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ankara a declarat însă că nu autorizează lansarea de atacuri în Siria de pe teritoriul Turciei şi că nu furnizează niciun sprijin acestei forţe, în urma unor acuzaţiilor Damascului şi a unor informaţii apărute în presa străină, scrie "Le Monde".

Preşedintele sirian l-a acuzat pe premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, care a atacat politica Damascului, că acţionează pe baza unor "instincte sectare", ceea ce aţâţă conflictul în Siria, în opinia sa.

Turcia este în majoritate de confesiune sunnită, în timp ce administraţia de la Damasc, armata şi partidul Baas la putere sunt în mare parte compuse din alauiţi.

În prima parte a interviului, publicat ieri, al-Assad şi-a exprimat regretul faţă de faptul că forţele siriene au doborât un avion de luptă turc şi a dat asigurări că nu intenţionează să mobilizeze trupe la frontiera dintre cele două ţări, până anul trecut aliate.