Presedintele da ultimatum educatiei

Presedintele da ultimatum educatiei

Universitatile elaboreaza doctorate pe banda rulanta, elevii invata carte de la profesori de slaba calitate, care prefera sa formeze tineri, in sistemul privat de meditatii.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile raportului „Romania educatiei, Romania cercetarii”, prezentat ieri, la Palatul Cotroceni, de presedintele Traian Basescu.

Seful statului a lansat ieri dezbaterea publica a raportului Comisiei prezidentiale, condusa de fostul ministru al educatiei Mircea Miclea. Basescu a spus ca pastrarea actualului sistem de educatie „este o chestiune de siguranta nationala” si ca problemele trebuie rezolvate acum, altfel „efectele se vor rasfrange asupra societatii”.

Leapsa cu documentul

Documentul, primit cu aplauze de audienta, va fi supus dezbaterii publice timp de o luna. Diagnoza si solutiile sistemului de invatamant nu par sa aiba insa o soarta prea buna, daca tinem cont de faptul ca, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a venit la conferinta cu propriul set de documente.

„Ma bucur ca domnul presedinte a fost informat ca 1 septembrie este termenul la care pachetul de legi privind educatia se definitiveaza si va fi depus in parlament”, a precizat Cristian Adomnitei, adaugand ca aceste legi „aduc toate elementele de noutate”.

Asta, dupa ce, in fata unei audiente formate din rectori, inspectori, fosti ministri, secretari de stat, dar si academicieni, Traian Basescu a fost felicitat pentru initiativa sa de catre ministrul educatiei, care i-a urat sefului statului bun venit in randul „educatorilor”.

Doctorate pe banda rulanta

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in Romania sunt universitati care elibereaza doctorate pe banda rulanta, „ca intr-o sectie de uzina, in locul excelentei si a inovatiei fiind astfel cultivate mediocritatea si compilatia”.

Seful statului a mentionat ca o solutie pentru problemele sistemului romanesc de invatamant este „diferentierea sistemului si concentrarea resurselor”.

Mai exact, el a amintit ca, potrivit raportului, in SUA doar 3% din cele 4.000 de universitati au statut de centre de cercetare intensiva si doar 13% acorda doctorate. „La noi, toata lumea produce doctorate. Sunt unele universitati care elibereaza doctorate pe banda rulanta, ca intr-o sectie de uzina”, a precizat Basescu.

A doua scoala, la meditatii

Potrivit presedintelui, felul in care se preda in scoli explica proliferarea meditatiilor, un sistem paralel de formare ce inghite uneori resurse financiare pe familie mai mari decat alocatiile publice pentru formarea unui elev.

In discursul sau, Basescu s-a referit la slaba calitate a resurselor materiale si umane din invatamant. El a aratat ca patru cincimi din cladirile in care se invata in mediul preuniversitar au cel putin 40 de ani vechime, iar felul in care se preda in scoli este considerat de elevi si de familiile lor „insuficient”.

MIRCEA MICLEA

„Solutiile raportului sunt sustenabile” Presedintele comisiei prezidentiale pentru educatie, Mircea Miclea, a precizat ca solutiile propuse in raport sunt sustenabile, bazate pe analize, si nu pe opinii.

El a adaugat ca este nevoie de un pact national, astfel incat sa existe consens politic pentru reformarea sistemului de invatamant. „Solutiile sunt viabile, incluse in finantarea de 6% din PIB pentru educatie, atat cat este prevazut pentru 2008”, a spus Miclea. La eveniment au participat peste 150 de invitati.

Cititi aici Raportul Comisiei pentru Educatie.

Ne puteți urmări și pe Google News