Evenimentul Zilei > International > Preşedintele Consiliului UE: „Naţionalismul duce la război!”
Preşedintele Consiliului UE: „Naţionalismul duce la război!”

Preşedintele Consiliului UE: „Naţionalismul duce la război!”

Preşedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, a lansat ieri un avertisment privind creşterea sentimentelor naţionaliste în statele UE în contextul crizei, sugerând că ameninţările la adresa păcii rămân prezente pe Bătrânul Continent.

Într-un discurs ţinut în Germania, Van Rompuy a apreciat că Europa se confruntă cu un nou euroscepticism. „Acesta nu mai este monopolul câtorva ţări. În fiecare stat membru există oameni care cred că ţara lor poate supravieţui singură într-o lume globalizată. Este mai mult decât o iluzie: este o minciună!”, a spus preşedintele Consiliului European, citat de EUObserver.

Rompuy l-a citat pe fostul preşedinte american, Franklin Roosevelt, pentru a reaminti că „cel mai mare duşman al Europei azi este teama”. „Teama duce la egoism, egoismul duce la naţionalism şi naţionalismul duce la război”, a declarat oficialul UE. „Naţionalismul de azi nu mai este un sentiment pozitiv de mândrie privind identitatea, ci un sentiment negativ de teamă. Teama de duşmanii din interiorul graniţelor sau de dincolo de graniţe”, a adăugat el.

Vorbind despre extinderea UE, Rompuy a apreciat că aceasta rămâne în continuare o prioritate a blocului comunitar. „Extinderea nu a fost doar un proces birocratic”, ci mai degrabă a validare a ideii că europenii „trebuie să fie împreună”, a concluzionat preşedintele Consiliului European.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: