Este vorba despre cei peste 1.000 de români care s-au infectat cu noul coronavirus de la abatorului Tonnies din Germania.

Potrivit presei germane românii care s-au infectat cu acest virus acuză condițiile proaste de muncă și de cazare.

De asemenea, și pe postul de televiziune german FDF a fost difuzat un reportaj despre focarele de coronavirus în care au fost infectaţi românii.

Reportajul a fost postat și pe pagina de socializare a europarlamentarului USR, Nicu Ștefănuță.

„Peste 1000 de români sunt infectați cu Covid în câteva landuri din Germania. Unii dintre ei m-au sunat în luna martie. Au zis: mă bucur că am scăpat de condițiile infernale de la recolta sparanghelului. Am găsit acest abator, de acum lucrurile vor fi bune.

Însă nu a fost așa. Unii cădeau din picioare, spune un român intervievat în film, dar au trebuit să continue.

Tema muncitorilor români infectați a devenit cea mai importantă poveste politică a Germaniei. Toate televiziunile și ziarele vorbesc despre asta”, scrie Nicu Ștefănuță pe Facebook.

La abatorul Tonnies din Rheda-Wiedenbrück își desfășoară activitatea 3.969 de cetățeni români, iar 996 dintre ei au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus.

În filmul prezentat un muncitor român care lucreazp la abatorul Tönnies a afirmat că angajaţii lucrează și trăiesc în condiții precare, cu igrasie și mizerie în locuințe.

Despre acest caz cutremurător, omul de afaceri Ion Țiriac a luat partea patronilor germani și a spus că românii ar trebui să fie mulțumiți deoarece primesc un salariu foarte bun.

„Sclavagismul e când trimitem oamenii în avioane la sparanghel, nu când lucrează la cel mai mare măcelar din Europa pe salarii decente”, spune Ion Ţiriac.
Reamintim că

Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a anunțat, pe data de 25 iunie, că 996 de muncitori români care lucrează la abatorul de porci al firmei Tonnies din localitatea Rheda-Wiedenbrück (Germania) sunt infectați cu coronavirus.

Din această cauză, în întreaga regiune a fost impus un nou lockdown. În abatorul german lucrează în total 3969 de români.

Autoritățile germane asigură, persoanelor aflate în carantină, mâncarea și produsele de igienă necesare, fiind instituită și o linie telefonică dedicată acestora, cu informații disponibile și în limba română, potrivit libertatea.ro