Premii Emmy pentru clima

Premii Emmy pentru clima

Al Gore - un nou trofeu pentru lupta sa impotriva incalzirii globale.

Laureatul Nobelului pentru Pace, Al Gore, a fost „capul de afis” al galei decernarii Premiilor International Emmy, luni seara, la New York Hilton. Robert De Niro i-a inmanat fostului vicepresedinte american un premiu special pentru eforturile sale in lansarea postului de televiziune independent Current TV (bazat pe „citizen journalism”) si pentru lupta impotriva incalzirii globale. „Cred ca viitorul democratiei in lumea noastra depinde la un nivel semnificativ de democratizarea televiziunii”, a rostit scurt, pe scena, Al Gore.

Ceremonia, cea de-a 35-a din istoria premiilor ce recompenseaza excelenta in televiziunile din afara Statelor Unite, a fost dominata de britanici, care si-au „revendicat” nu mai putin de sapte statuete. Britanicul Jim Broadbent („The Streets”) si-a impartit trofeul pentru cel mai bun actor cu olandezul Pierre Bokma („The Chosen One”), iar „Moartea unui presedinte”, o docu-fictiune controversata despre asasinarea imaginara a lui George W. Bush, a luat premiul pentru cel mai bun film TV.

Tot britanicii au obtinut statuetele pentru cea mai buna comedie („Little Britain Abroad”, BBC), serie TV („The Streets”, productie BBC), documentar (Stephen Fry - „The Secret Life of the Manic Depressive”), reality-show („How Do You Solve A Problem Like Maria?”, BBC) si program artistic („Simon Schama’s Power of Art: Bernini”). Marea Britanie a detinut, de altfel, opt nominalizari din cele 38 anuntate de International Academy of Television Arts & Sciences.

Primul trofeu pentru Polonia

Frantei i-au revenit doua dintre distinctii: un Emmy pentru „directorat” i-a fost inmanat de starul Carole Bouquet lui Patrick Le Lay, presedintele grupului francez TF1, iar Muriel Robin a fost rasplatita cu premiul pentru cea mai buna actrita, pentru rolul Mariei Besnard din serialul TV „Marie Besnard, l’empoisonneuse”. Filmul urmareste istoria adevarata a celebrei „vaduve negre”, acuzata ca si-a otravit intreaga familie, in Franta de dupa razboi.

In premiera, Polonia s-a regasit pe lista premiatilor cu cel mai bun program pentru copii, „The Magic Tree”. E povestea unui copac magic din care s-au mesterit jucarii, creioane, mobila, toate pastrand o farama din magia intregului.

Gala de la New York Hilton a fost „asezonata” cu vedete de televiziune, care au prezentat cele noua categorii de premii: Gloria Reuben, Eric Bogosian, Alan Cumming, Kristen Bell, Sam Waterston sau Katrina Bowden. Gazda ceremoniei a fost Robert Bart, celebru din serialul „Neveste disperate”, iar Ashley Jones (Megan din „Tanar si nelinistit”) a oferit un premiu „Unite against AIDS” pentru programe umanitare.

Ne puteți urmări și pe Google News