Premieră în SUA: Un tun cu LASER, pe o navă de RĂZBOI

Premieră în SUA: Un tun cu LASER, pe o navă de RĂZBOI

Marina americană intenţionează să echipeze o navă de război cu un tun cu laser. Evenimentul - o premieră mondială - ar urma să aibă loc în vara sau toamna acestui an.

Prototipul acestei arme futuriste va fi plasat la bordul unei nave de asalt amfibie USS Ponce, ce va fi transformată într-o bază a forţelor speciale ale marinei americane SEALs.

Se preconizează ca raza laser a acestui tun, o armă de genul lor din Star Wars, va putea fi utilizată la o distanţă de până la 1,7 kilometri împotriva aşa-numitelor ameninţări asimetrice, între care vehicule aeriene fără pilot (drone) şi bărci de mare viteză. USS Ponce se află în prezent în serviciu în Golful Persic, zonă în care este acută problema pirateriei, scrie AFP, citată de Agerpres.

În ultimii şase ani, US Navy a cheltuit circa 40 milioane de dolari pentru dezvoltarea prototipului acestui tun cu laser. În schimb, costul unui singur tir cu laser este estimat la doar câţiva dolari, în timp ce lansarea unei rachete de interceptare se ridică la aproximativ un milion dolari. În plus, laserul dispune de o rezervă nelimitată de tiruri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această tehnologie ar putea schimba fundamental modul în care ne luptăm”, estimează căpitanul Mike Ziv, manager de programe de arme cu energie dirijată în marina americană.

Un sistem de acest tip poate fi gestionat de un singur marinar. Este de aşteptat ca tunul cu laser să fie testat în decurs de un an, iar apoi se va pune în discuţie producţia în serie şi intrarea sa în dotarea armatei SUA.

În plus faţă de laser, marina americană studiază şi posibilitatea utilizării tunurilor de tip „railgun” (tunul electromagnetic). Se preconizează ca modelul de serie să poată trage la o distanţă de până la 180 km, iar pe viitor - până la 400 km, cu proiectile la viteze hipersonice.