Radu Afrim si Andreea Bibiri au luat iar Premii UNITER.
Florin Piersic a mai inviorat atmosfera in a doua parte a noptii de luni, la cea de-a 15-a editie a Galei UNITER, desfasurata pentru prima data in Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007.
Somptuoasa Gala, tinuta in ceilalti ani in Sala Mare a Nationalului bucurestean, s-a mutat intr-un cort imens din centrul Sibiului, al carui exterior a fost impodobit cu sase tuguiuri albastre, cocotate peste un fond gri-alb.
Lumea buna a teatrului romanesc, printre care Ion Caramitru, amfitrionul Galei, Lucian Pintilie, Valeria Seciu, Ileana Stana-Ionescu, Rodica Popescu-Bitanescu si Stela Popescu, domni imbracati la patru ace, cu papion si costum, iar doamnele, in rochii de seara, a umplut cortul.
Pe scena prevazuta cu patru ecrane, pe care au rulat tot timpul imagini ale Sibiului, alternate cu cele din spectacole, BaRock orchestra a Filarmonii „George Enescu” a cantat live timp de peste patru ore.
Vedeta serii
Premiile cele mai importante au fost indelung asteptate, dar, datorita transmisiunii in direct a Galei de catre Televiziunea Romana, spectacolul a avut, spre deosebire de alti ani, un ritm mai alert.
Sponsorii, reprezentati ai bancilor, introdusi in scena de amfitrionul serii, s-au declarat „emotionati ca au stat sub semnul Thaliei” si, mai ales, ca au putut face reclama institutiilor financiare reprezentate.
S-au acordat intr-un final si distinctiile la finalul discursurilor mai mult sau mai putin inspirate, iar cele mai importante dintre ele am ajuns sa le aflam dupa miezul noptii.
Noroc cu Florin Piersic, care a adus un suflu nou si a reusit sa faca publicul sa rada in hohote. „Draga Klaus, m-ai eclipsat, trebuie sa recunosc ca esti mai frumos decat mine”, s-a adresat Piersic lui Klaus Johannis, primarul Capitalei Culturale.
Daca lui Radu Afrim, premiat pentru regie a doua oara consecutiv la Gala UNITER si imbracat intr-un sacou albastru cu papion, „„ la Moulin Rouge”, i-a zis ca „nu e normal”, lui Razvan Mazilu, care a luat premiul special pentru coregrafie, i-a spus, in schimb, ca il iubeste, desi „el, Piersic, este normal”.
Actorul i-a mai replicat cu nonsalanta lui Caramitru, care il ingana, incercand in zadar sa-i opreasca debitul verbal ca, desi e un mare actor, e „si un mare sufleor”. Piersic i-a mai sanctionat drep „sonati” pe toti cei care au venit imbracati in blugi la o asemenea Gala cu staif.
Doi regi in acelasi cort Organizarea a facut fata exigentelor, iar avantajul cel mai mare al cortului a fost ca personalitatile invitate, printre care si Altetele Sale Regele Mihai si Regina Ana, Principesa Margareta si Principele Radu de Hohenzolern, dar si Principele Jean d’Orleans, nu s-au calcat pe picioare.
Partea nefireasca este ca, in ciuda banilor investiti si a tuturor eforturilor, pe alocuri s-au simtit totusi tusele din atmosfera unei „nunti la cort”, care nu aveau ce cauta la o gala teatrala cu rafinament si pretentii. Regele Cioaba, impreuna cu familia, au venit frumos „impodobiti” si, mai mult, au tinut sa dea mana cu Altetele de sange albastru.
„Daca un rege a plecat la pauza, altul trebuie sa ramana”, a declarat Cioaba, care a ramas pana la finalul Galei. Regele Mihai si Regina Ana parasisera pavilionul la prima pauza, iar surse din partea organizatorilor au declarat ca Alteta Sa nu s-a simtit bine. Pentru invitati s-au amenajat 1.000 de locuri, dispuse in fata si pe lateralele scenei.
In „foaierul” cortului s-au aprins lumanari, in ornamente cu brate speciale, si s-au amenajat toalete ecologice, precum si un spatiu generos pentru fumatori, separat de cel cu gustari si vinuri alese. „Caldura mare” in toate colturile cortului, lumini cu efecte speciale pe cupola albastra, separeuri elegante, imbracate intr-un alb sidefat; toate au functionat bine, mai putin sonorizarea de pe scena.
CEI MAI BUNI
Premiile UNITER pentru 2006 > Cel mai bun spectacol teatral al anului 2006 - „Elizaveta Bam”, Teatrul Bulandra > Cel mai bun regizor - Radu Afrim - foto - („joi.megaJoy”, Teatrul Odeon)
> Premiul pentru excelenta - Silviu Boroghina (pentru organizarea Festivalului International Shakespeare la Craiova) > Premiul pentru scenografie - Dragos Buhagiar („Elizaveta Bam”, Teatrul Bulandra)
> Premiul pentru debut - Cristian Grosu („Purificare”, Teatrul National Cluj) > Premiul pentru Cea mai buna piesa a anului - „Complexul Romania”, de Mihaela Michailov. Premiul a fost inmanat castigatoarei de Principele Jean d’ Orleans, in numele Casei Regale a Romaniei
> Premiul special pentru teatru de revista - Mircea Crisan > Premiu special pentru muzica de teatru - Vasile Sirli
> Premiul pentru intreaga activitate (scenografie) - Radu si Miruna Boruzescu > Premiul pentru teatru de copii - Cornel Todea
> Premiul pentru intreaga activitate in teatrul de papusi - Ella Conovici > Premiul pentru coregrafie - Razvan Mazilu
> Premiul special pentru critica teatrala - Doina Modola > Premiul pentru intreaga activitate (actorie ) - Csiky Andras si Valeria Seciu.
EVENIMENT CU NABADAI
Gala, un furnicar de orgolii Andrei Serban s-a retras din cursa pentru premiul acordat celui mai bun regizor cu motivatia ca din juriul final a facut parte criticul Alice Georgescu, care ar fi criticat inainte de acordarea premiilor spectacolul „Purificare”. Caramitru i-a multumit totusi pentru ca monteaza in Romania si a recunoscut ca este unul dintre cei mai mari regizori ai nostri.
Nu a fost acordat premiul pentru critica teatrala, pentru ca toti cei trei critici nominalizati s-au retras. Ludmila Patlanjoglu, presedintele Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, si-a dat demisia din Senatul UNITER si nu a mai fost prezenta la Gala.
Vlad Ivanov a renuntat la nominalizarea la categoria Cel mai bun actor in rol secundar pe motiv ca rolul interpretat de el ar fi unul principal in spectacolul „Elizaveta Bam”.
Cei care au decis au fost Ion Cojar, Alice Georgescu, Mihai Madescu si Valeria Seciu, pentru ca dramaturgul Visky Andras s-a retras, fiind inlocuit cu Nicolae Prelipceanu, care a facut parte si din primul juriu.
Bugetul acordat pentru eveniment de Ministerul Culturii si Cultelor a fost de 288.000 de lei. Juriul pentru nominalizari a fost format din criticii de teatru Iulia Popovici, Oltita Cantec, Alina Mang, Nicolae Prelipceanu si Adrian Mihalache, iar selectia s-a facut pentru spectacolele aduse la rampa in perioada ianuarie-decembrie 2006.
Sub semnul cifrei 2
S-au acordat doua premii pentru „Purificare”, doua pentru „Elizaveta Bam” si alte doua pentru „joi.MegaJoy”, spectacole care au avut cate sase, cinci si, respectiv, trei nominalizari. Aceasta editie, mai contestata in acest an ca niciodata, a stat sub semnul cifrei 2.
„Elizaveta Bam”, pus in scena de Alexandru Tocilescu, la Teatrul Bulandra, este cel mai bun spectacol al anului 2006, asa cum l-au desemnat si criticii solicitati de „Evenimentul zilei” pentru topul publicat la sfarsitul anului. Dragos Buhagiar a luat premiul pentru Cea mai buna scenografie in acelasi spectacol.
„Va multumesc si va promit ca n-o sa ma mai vedeti prea des”, a spus Tocilescu atunci cand a ridicat premiul pentru Cel mai bun spectacol. Desi nominalizat aproape in fiecare an, el n-a primit niciodata premiul pentru regie. Doar spectacolele i-au fost premiate, asa cum s-a intamplat si cu „Oblomov” si „O scrisoare pierduta”.
Cea mai buna actrita in rol secundar a fost desemnata Rodica Mandache in spectacolul lui Radu Afrim, premiat si el pentru regie in al doilea an consecutiv. Astfel, regizorul absolvent de teatru in 2000, la Cluj, si cu spectacole montate in toata tara, de la Constanta la Timisoara, si-a adunat deja doua Premii UNITER si fani care-i urmaresc spectacolele in toata tara.
Cea mai buna actrita in rol principal a fost aleasa Andreea Bibiri pentru rolul Grace din „Purificare”. Cristian Grosu, colegul ei din acelasi spectacol, a primit premiul pentru debut.
La 31 de ani, ea isi adauga acum in palmares al doilea Premiu UNITER, dupa ce fusese desemnata, cu doi ani in urma, cea mai buna actrita intr-un rol secundar in spectacolul „Forma lucrurilor”, de la Teatrul Act, din 2004.