Indiferent dacă este tăiat sau în ghiveci, trebuie să respecţi anumite reguli pentru a-l menţine proaspăt cât mai mult timp.
Dacă te-ai săturat ca în fiecare an crengile bradului tău de Crăciun să se îndoaie la doar două-trei zile după ce a fost adus în casă, este timpul să înveţi cum să-l păstrezi viu mai mult timp.
Urmând sfaturile noastre, indiferent dacă este tăiat sau în ghiveci, bradul tău îşi va păstra culoarea verde, prospeţimea şi flexibilitatea.
Dacă este viu, în ghiveci Dacă vrei ca bradul tău de Crăciun să nu moară după Sărbători, îţi poţi procura unul în ghiveci. Caută în pepiniere un copăcel potrivit pe care să-l plantezi apoi în grădină. Poţi alege un brad, dar la fel de bine un molid argintiu sau chiar un pin. Lasă ghiveciul afară până în ajunul Crăciunului, când îl vei duce în casă ca să-l decorezi. Pentru că nu-i plac căldura şi uscăciunea din interior, aşază-l, pe cât posibil, într-un loc mai răcoros. Nu uita să-l uzi în perioada în care te bucuri de frumuseţea lui.
Dacă ai optat pentru un brad în ghiveci şi stai la bloc, dă-l spre adopţie prietenilor care au grădină sau donează-l spre a fi plantat într-un spaţiu verde. Vei salva astfel unul din milioanele de brazi ce mor în fiecare an după Sărbătorile de Iarnă şi te vei simţi mult mai bine ştiind că ai făcut cadou o viaţă de... brad. Dacă este tăiat În momentul tăierii unui brad, jumătate din greutatea lui reprezintă apa. Dacă ai grijă de el, va rămâne verde, frumos şi hidratat. Iată câteva reguli de îngrijire: > Pune-l în apă. Îi poţi menţine culoarea vie dacă introduci tulpina într-un vas cu apă pe care o laşi apoi să îngheţe. În ajunul Crăciunului, când aduci bradul în casă pentru a-l decora, lasă gheaţa să se topească şi pune vasul cu apă sub suportul în care ai aşezat bradul, astfel încât tulpina acestuia să stea sub apă. > Taie tulpina. Dacă înlături o „felie“ de circa 10 cm grosime din tulpină, trebuie să faci tăietura perpendicular pe lungimea ei. Nu sunt recomandate tăieturile în alt unghi sau în formă de „V“. Pomul nu va sta bine în stativ şi nu va putea trage destulă apă. > El continuă să crească. Majoritatea brazilor se hrănesc şi cresc chiar şi la 6-8 ore după ce au fost tăiaţi. Din această cauză, e foarte important ca tulpina să fie pusă în apă cât mai repede posibil. > Ţine-l departe de căldură. Brazii împodobiţi, amplasaţi în interioare, trebuie ţinuţi la distanţă de sursele de căldură (şeminee, calorifere, aragaz etc.). Indicat ar fi chiar să fixezi o temperatură mai scăzută în camera în care l-ai amplasat. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât vei vedea că el consumă mai puţină apă. > Nu adăuga fertilizator. Nu îi va fi de niciun folos şi în niciun caz nu-l va determina să ţină mai mult. Părerile specialiştilor sunt împărţite: unii recomandă să ţii bradul în casă 7-10, alţii maximum patru zile.