Pregăteşte-te de montarea uşii de interior!

Pregăteşte-te de montarea uşii de interior!

Meşterii spun că înainte de instalare trebuie să o ţii tot timpul rezemată pe orizontală sau verticală, astfel încât să previi deformarea.

Vrei să-ţi montezi o uşă nouă de interior, dar nu ştii ce paşi trebuie să urmezi? Specialiştii în domeniu spun că este indicat să o instalezi abia după ce ai terminat toate lucrările la zidurile şi pardoselile din încăperile locuinţei tale.

De asemenea, este foarte important să ştii cu exactitate care este dimensiunea golului din zid. Este obligatoriu ca acesta să fie la un unghi de 90 de grade, în plan vertical şi orizontal.

„Totodată, uşile de interior trebuie să se monteaze în încăperi unde sunt minimum 10 grade Celsius şi unde umiditatea nu depăşeşte 65%“, recomandă meşterul Marian Iordache, din Bucureşti. Depoziteaz-o într-un loc ferit de ger, apă şi căldură Meşterii mai spun că, înainte de instalare, trebuie să ţii uşa tot timpul rezemată pe orizontală sau veritcală, astfel încât să previi încovoierea acesteia.

Uşile de interior trebuie depozitate în spaţii acoperite şi uscate şi în ambalajul de fabrică, pentru a nu se zgâria. Este recomandat să fie înclinate aproximativ 20% şi sprijinite de un perete. Atenţie! Folia protectoare cu care este învelită uşa nu o protejează şi contra loviturilor. Prin urmare, trebuie să ai grijă ca uşa să nu alunece, deoarece există posibilitatea deteriorării.

„De asemenea, trebuie depozitată într-un loc în care să fie ferită de ger, căldură în exces şi apă“, atenţionează meşterul Andrei Marian, din Bucureşti. Curăţă bine suprafaţa golului

După ce demontezi uşa veche, este necesar să cureţi suprafaţa golului extrem de bine, pentru a nu exista nicio impuritate. Apoi poţi să treci la fixarea, în golul uşii, cu ajutorul unor pene şi a unui boloboc, a noii uşi. Evident, între toc şi marginea golului trebuie să existe o distanţă egală. Este recomandat ca partea de jos a foii (a uşii propriu-zise, fără prag) să depăşească pardoseala cu 1-1,5 cm.

Fixează între părţile verticale ale tocului, pe mijlocul înălţimi uşii, şi in partea inferioară a acesteia, un distanţier de lemn.

Apoi înlătură foaia şi reverifică poziţia tocului (aici urmăreşti verticalitatea, orizontalitatea şi cât de aliniată este faţă de perete). Este indicat să protejezi tocul cu hârtie autoadezivă.

După ce umezeşti rostul dintre toc şi golul uşii, la aproximativ două-trei minute, aplică spumă poliuretanică, de jos în sus, pe marginea uşii.

Când spuma s-a întărit, poţi proceda la fixarea mecanică a uşii şi la finisarea golului. Reglează bine balamalele

Înainte de a începe procesul de montare a uşii de interior, trebuie să reglezi foarte bine balamalele acesteia. Apoi, trebuie să ai grijă ca între uşă şi canturile tocului să existe aceaşi distanţă pe toată circumferinţa. „Pentru o aşezare corespunzătoare a balamalelor, este indicată deschiderea şi închiderea repetată a uşii“, spune Iulia Huian, manager de vânzări al firmei Euro House Intertrade, care importă şi comercializează uşi de interior.

În cazul în care partea de jos a uşii atinge pardoseala, este indicat să intercalezi şaibe de oţel sub părţile superioare ale balamalelor. Canatul uşii va fi ridicat astfel în poziţia dorită. RECOMANDĂRI

Ce trebuie să faci pentru o bună întreţinere

> Dacă ţi-ai montat uşă nouă, este indicat să aeriseşti mai des, pentru ca aburul de la gătit, de exemplu, să nu se afecteze mecanismele de deschidere.

> Partea din lemn a uşii se poate curăţa cu produse speciale pentru întreţinerea mobilei sau cu ajutorul unei cârpe uşor umezite. Atenţie! Nu este recomandat să foloseşti foarte multă apă deoarece anumite părţi ale uşii, cele din lemn, se pot deforma sau umfla.

> Nici pe porţiunile din metal ale uşii nu este indicat să foloseşti apă deoarece pot rămâne pete inestetice sau, şi mai rău, dacă nu sunt de o calitate foarte bună, pot rugini. Există în comerţ produse speciale pentru curăţarea metalului.

> Pentru uşile de interior nu sunt recomandaţi detergenţii care conţin particule abrazive pentru că pot deteriora uşa.

> La tocurile din lemn sau materiale lemnoase, în încăperi unde pardoselile sunt spălate cu apă, partea inferioară a uşii (baza) trebuie protejată înainte de montaj cu silicon. De asemenea, după montaj, trebuie etanşată obligatoriu, cu ajutorul siliconului, îmbinarea dintre toc, pardoseală şi perete.

> La vopsirea unei uşi de interior trebuie să ai grijă ca părţile metalice să nu fie atinse.

> Înainte de vopsire, trebuie să scoţi garnitura de cauciuc cu care sunt prevăzute uşile interioare.

> Specialiştii recomandă ca, în camerele cu trafic intens, să foloseşti uşi cu finisaje şi accesorii corespunză toare destinaţiei.

Sursa: Iulia Huian, manager de vânzări al firmei Euro House Intertrade, şi meşterul Marian Iordache, din Bucureşti. UNDE GĂSEŞTI?

Se comercializează în magazine de specialitate > Bricostore. Site: www.bricostore.ro > Mr Bricolage. Site: www.mr-bricolage.fr > Dedeman. Site: www.dedeman.ro > Hornbach. Site: www.hornbach.ro > IKEA. Site: www.ikea.ro > Porta Doors. Site: www.porta-doors.ro > Praktiker. Site: www.praktiker.ro > Flexbau Construct. Site: www.flexbauconstruct. ro. > T.G.G. Site: www.usiinterior.ro > Vision. Site: www.usigermania.ro. > Euro House Intertrade. Site: www.usata.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News