Anastase a primit cererea lui Predoiu de încuviinţare a reţinerii deputatului Dan Păsat

Anastase a primit cererea lui Predoiu de încuviinţare a reţinerii deputatului Dan Păsat

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a primit, astăzi,solicitarea înaintată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Dan Păsat (PDL), cercetat pentru şantaj şi corupţie.

În 7 octombrie, procurorul-şef al DNA a înaintat ministrului Justiţiei solicitarea de a sesiza Parlamentul - Camera Deputaţilor pentru a cere încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Dan Păsat. Ministrula  trimis, astăzi, solicitarea la parlament. "Vă confirm că a venit această cerere. Documentele care însoţesc cererea au fost deja preluate de Secretariatul General. Luni, la Biroul permanent al Camerei, vom discuta trimiterea către Comisia de Regulament. Aici avem nişte termene destul de concrete", a precizat Anastase, citată de Agerpres.

Potrivit regulamentului, preşedintele Camerei trebuie să aducă cererea la cunoştinţa deputaţilor, în şedinţă publică, după care o trimite comisiei juridice, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobare. Hotărârea comisiei se adoptă, în cel mult 5 zile de la sesizare, prin votul secret al majorităţii membrilor acesteia. De asemenea, ministrul Justiţiei va înainta comisiei toate documentele pe care aceasta le solicită. Cererea de încuviinţare a reţinerii, precum şi raportul comisiei, se înaintează grupului parlamentar din care face parte deputatul în cauză, în acest caz PDL. Apoi, raportul comisiei împreună cu raportul grupului parlamentar se supun dezbaterii şi aprobării Camerei Deputaţilor, plenul pronunţându-se asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi. Păsat, acuzat de presiuni asupra primarilor din Giurgiu Deputatul Păsat este cercetat de DNA pentru trei infracţiuni de şantaj, asimilate infracţiunilor de corupţie. Concret, potrivit procurorilor anticorupţie, deputatul PDL ar fi şantajat mai mulţi primari din judeţul Giurgiu pentru a acorda firmei sale - Prod Invest SRL - contracte publice. Dan Păsat ar fi exercitat presiuni şi asupra administratorilor unor societăţi comerciale, în vederea anulării unor licitaţii deja finalizate şi a reluării acestora, astfel încât firma sa să câştige respectivele contracte. "Este un dosar politic, plecat de la PNL, o răzbunare a primarului Iliescu, cu care m-am certat în 2009, atunci când am părăsit acest partid şi care mi-a spus atunci că o să aibă el grijă de mine. În realitate, societatea în care sunt acţionar a lucrat în subantepriză pentru o altă societate. Firma respectivă a achitat doar jumătate din valoarea facturii, iar atunci când am solicitat şi restul de bani, m-au reclamat că iaş fi şantajat", declara recent Dan Păsat pentru EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News