Evenimentul ZileiOpiniiOpinii EVZPovestea lui Pinocchio din care se vede cum copiii îndărătnici n-ascultă de cei care ştiu mai multe decât ei

Povestea lui Pinocchio din care se vede cum copiii îndărătnici n-ascultă de cei care ştiu mai multe decât ei

Povestea lui Pinocchio din care se vede cum copiii îndărătnici n-ascultă de cei care ştiu mai multe decât ei
"Greieraşul-vorbitor mi-a spus: "Aşa-ţi trebuie: n-ai vrut s-asculţi" şi eu i-am răspuns: "Ia slăbeşte-mă, Greier împieliţat"... şi el mi-a mai spus: "Eşti o păpuşă şi ai capul de lemn", iar eu l-am pocnit cu ciocanul în cap şi l-am omorât" Carlo Collodi, Aventurile lui Pinochio.

"Dar era prea târziu! Monstrul îl ajunsese. Monstrul, tragân-du-şi răsuflarea, sorbi pe biata păpuşă, cum ar fi sorbit un ou de găină şi o dădu pe gât cu atâta repeziciune şi lăcomie, încât păpuşa cazând în trupul Balenei, se izbi aşa de tare c-a rămas năucita aproape un sfert de ceas. Pinocchio dintru-ntâi, încerca să-şi facă puţin curaj: dar când se convinse că se afla închis în pântecele unui monstru marin, începu să plângă şi să ţipe şi plângând spunea: – Ajutor! Ajutor! Oh! Săracul de mine! Nu e nimeni care să vină să mă scape!"

Acum liberalii se tânguie pe la colţuri că au fost înghiţiţi de monstrul cel mare. Preşedintelui lor, Crin Antonescu, i-a crescut nasul atunci când le-a promis că vor naviga pe mare la bordul unui crucişător care va lua 50%+1. Nu era o ambarcaţiune, ci un monstru marin şi nu urmau să călătorească pe el, ci în abdomenul lui. Noul program de guvernare, care şi-a însuşit generos "principii Liberale", pare a fi doar un copy-paste după mai vechiul program autentic de stânga emis de PSD în toamna lui 2010 (după cum remarca Dan Tăpălaga). De altfel, renunţarea liberalilor la cota unică îi plasează mai degrabă lângă Ponta decât lângă Boc.

"Tocmai se pregăteau să se arunce înot, când, deodată, Balena strănuta, şi strănutând, făcu o zguduitură aşa de puternică încât Pinocchio şi Geppetto se pomeniră aruncaţi din nou în adâncul stomacului monstrului."

A fost de ajuns ca PSD să strănute o dată în Parlament, închizând ochii la alegerea primarilor din primul tur, şi liberalii au devenit definitiv prizonierii monstrului marin. Căci dacă PNL pleacă acum din USL, nu doar că se vor sinucide la alegerile locale, dar vor provoca pagube mari şi candidaţilor PDL. Previzibil, mai ales în oraşele mari, unde votul are şi componentă ideologică, PNL şi PDL vor diviza electoratul de dreapta, în vreme ce candidatul stângii va defila către primul loc. E mai degrabă în interesul PSD să-i scuipe pe liberali în afara măruntaielor. Dar probabil nu îi vor alunga atât de repede din alianţă. Le vor cere doar ca, în urma sondajelor de opinie, să accepte rolul de slujnică, adică renunţarea la principiul parităţii pentru alegerile parlamentare. Şi PNL nu prea va avea de ales.

"Iar în furia aruncăturii, lumânarea se stinse, şi tatăl şi fiul rămaseră pe întuneric. – Ei acum?… întreba Pinocchio, posomorându-se. – Acum, băiatul tatei, s-a sfârşit cu noi. – Pentru ce s-a sfârşit? – Dă-mi mâna şi bagă de seamă să nu te împiedici. – Unde mă duci? – Trebuie să încercam iarăşi să fugim. Vino cu mine şi n-avea nici o frică. Zicând acestea, Pinocchio lua pe tatăl său de mâna, şi umblând în vârful picioarelor, săriră amândoi peste gâtlejul monstrului; apoi păşiră pe limbă şi trecură şi peste cele trei şiruri de dinţi. Înainte însa de-a face săritura hotărâtoare."

Da, doar că atunci când Antonescu va face săritura hotărâtoare va sfârşi în burta celeilalte balene, PDL. Căci pentru liberali soarta pare a fi pecetluită. Ei doar trebuie să aleagă. Se aliniază la stânga sau la dreapta. După alegerea primarilor din prima rundă, cele două balene vor mai strănuta o dată, la unison şi va apare, ca din nimic, votul uninominal într-un singur tur, cu decuparea aferentă a colegiilor. Nu, liberalii nu vor fi la masă când se vor decupa pentru că oricum nu vor prea avea ce să mai ceară.

Antonescu a avut o conştiinţă, pe Greierele-vorbitor, dar a preferat să o zdrobească cu un ciocan. Povestea lui Pinocchio nu este povestea copilului mincinos căruia îi creştea nasul de câte ori mai inventa câte ceva. Pinocchio este povestea unei păpuşe de lemn, care şi-a pierdut conştiinţa, a fost neascultătoare şi a trecut prin multe pericole, dar, în final, salvându-şi tatăl din burta balenei, s-a tranformat în copil. Va reuşi Antonescu să rupă aţele? Va putea fi şi altceva decât o marionetă? Va reuşi să îşi salveze strămoşii cu barbă din pântecele monstrului marin?


Accesează: